Openluchtconcert door viool-leerlingen


Zomerconcert door leerlingen van de Accademia Filarmonica. (Foto André van Schie)
Zomerconcert door leerlingen van de Accademia Filarmonica. (Foto André van Schie) (Foto: )

Openluchtconcert door viool-leerlingen

Op 4 juli wordt er een klassiek openluchtconcert door viool-leerlingen gehouden, van 11.15 tot 12.30 uur in Bosspeeltuin in Maximapark, Uilenboslaan 1 in  Vleuten.

VLEUTEN - Elk jaar spelen de leerlingen van de Accademia Filarmonica van 4 tot 16 jaar oud buiten met elkaar klassieke muziek en laten horen hoe leuk muziek maken is! Dit jaar is de Bosspeeltuin in het Maximapark voor het eerst de locatie voor het openluchtconcert. Iedereen - van jong tot oud - is welkom bij dit gratis concert. De leerlingen spelen (uit het hoofd) licht klassieke, bekende klassieke stukken van onder andere Bach en Vivaldi en ook volksmuziek. Hoe verder de leerlingen zijn, hoe meer stukken ze kunnen meespelen. 

De Accademia Filarmonica is een muziekschool voor viool- en altvioollessen op basis van de leermethodes van Shinichi Suzuki. De Accademia Filarmonica is opgericht door docent en internationaal docenttrainer Johannes Lievaart, die zelf nog is opgeleid door Suzuki. Volgens Suzuki kan ieder kind onder invloed van de omgeving en de juiste lesmethode voortreffelijk een muziekinstrument bespelen. Kenmerkend voor deze methode is dat de leerlingen jong (3 of 4 jaar oud, soms ouder) kunnen beginnen en eerst goed op het gehoor leren spelen, voordat zij noten leren lezen. 

De leerlingen hebben elke week individuele en groepsles. Omdat alle kinderen hetzelfde repertoire leren, kunnen zij op een groepsconcert diverse stukken samen spelen. Daarnaast spelen de kinderen ook regelmatig solo tijdens concerten: goed voor hun podiumervaring, maar ook waardevol voor bijvoorbeeld het houden van een spreekbeurt in de klas.

In Nederland is de Suzuki-methode nog niet erg bekend. In Japan en veel Engesltalige landen wel. Daar zijn meer solisten op deze wijze begonnen. Bekende Nederlandse namen zijn Tim Kliphuis, Lisa Jacobs en Svenja Staats, die bij Johannes Lievaart zijn begonnen. Er zijn echter ook veel leerlingen die later met veel plezier een goed orkestmusicus worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden