Sophie Petrenko zit naast architect Daniël Biesheuvel en Senne Aerts legt uit wat ze heeft getekend. (Foto: Gerry van der Lit)
Sophie Petrenko zit naast architect Daniël Biesheuvel en Senne Aerts legt uit wat ze heeft getekend. (Foto: Gerry van der Lit) (Foto: )

Leerlingen obs Vleuterweide inspireren architect

Daniël Biesheuvel en Jeroen Baars van EVA architecten uit Utrecht ontvingen woensdag de ontwerpen van het toekomstige schoolgebouw van obs Vleuterweide.

LEIDSCHE RIJN - Daniël Biesheuvel en Jeroen Baars van EVA architecten uit Utrecht ontvangen vandaag de ontwerpen van het toekomstige schoolgebouw van obs Vleuterweide. Deze (bouw)tekeningen zijn gemaakt door de kinderen van drie groepen 5. Ze zijn bedoeld als inspiratie tijdens het ontwerpproces het komende jaar. Als deze kinderen naar groep 8 gaan, is hun nieuwe school aan de Passiebloemweg klaar.

Sophie Petrenko en Senne Aerts uit groep 5 leggen architect Daniël Biesheuvel uit wat belangrijk is in hun ontwerp. Sophie wil veel ramen: ,,Zodat ouders kunnen zien hoe kinderen leren. En het gebouw is hoog, met veel trappen en een speeltuin op het dak. Dan gaat het minder plek bezetten.’’ Senne kiest voor onderwijsvernieuwing, zij tekende voor elk vak een eigen lokaal. ,,Er is een spellingklas, een klas voor nieuwsbegrip, voor natuur en voor rekenen. Dan loop je naar dat lokaal voor een vak. Dat is handig, dan kunnen er meer kinderen in. Alleen de kleuters zitten bij elkaar.’’

Architect Daniël Biesheuvel: ,,Sophie, ik zie bij jouw tekening al een beetje een ontwerp ontstaan, met de trappen, een hoog gebouw. En in de kleurrijke tekening van Safae Azarkan zie ik ook respect voor lhbth verwerkt. Die lokalen bij Senne zijn goed bedacht. Ik ben er heel enthousiast over. Fijn als jullie volgend jaar, als we halverwege zijn met het ontwerp, als vertegenwoordigers van alle kinderen, willen meekijken met ons.’’

Hoe gaan de architecten bij het ontwerpen van het nieuwe schoolgebouw, rekening houden met de wensen van de kinderen? Jeroen Baars: ,,Het gaat er om dat we de belevingswereld van kinderen vertalen in het gebouw. Het is voor ons heel leuk om te horen waar zij van dromen!’’ Daniël Biesheuvel: ,,Mooi dat we al zo vroeg ideeën van de leerlingen ontvangen! We zullen ze zeker betrekken en willen ze ook laten zien hoe wij als architecten werken bij het ontwerpen van een school.’’ Directeur Noortje Willems: ,,De bouw is straks hier, naast de school, dus we zullen het hele bouwproces zeker in ons onderwijs meenemen.’’

De afgelopen jaren was obs Vleuterweide, een basisschool met 438 leerlingen in Leidsche Rijn, verdeeld over twee locaties. Groep 1 tot en met 5 kreeg les in een tijdelijk gebouw aan de Passiebloemweg. De oudere kinderen volgden lessen in Weide Wereld aan de Teunisbloemlaan. Dit is een multifunctionele accommodatie (MFA) met verschillende scholen en instellingen. Deze MFA wordt na de zomervakantie in etappes gerenoveerd.

Vanwege de renovatie verhuizen leerlingen van obs Vleuterweide (de groepen 6, 7 en 8), mét al hun leraren, boeken, tafels, stoelen en laptops, op 16 en 17 juli van de Teunisbloemlaan naar de Passiebloemweg, waar hun jongere medeleerlingen al les krijgen. Dit wordt de komende twee jaar de tijdelijke locatie van heel obs Vleuterweide, in afwachting van de nieuwbouw op het naastgelegen terrein, dat nu nog dienst doet als parkeerplaats. Obs Vleuterweide wordt, volgens de huidige planning, vóór de zomer van 2022 opgeleverd.

1 juli zetten opdrachtgever Eric van Dorp van SPO Utrecht en Daniël Biesheuvel van EVA architecten hun handtekeningen onder de overeenkomst voor het ontwerp van de nieuwe school. EVA architecten is een Utrechts bureau, dat eerder voor SPO Utrecht ook het volledig energieneutrale schoolgebouw van SO Fier heeft ontworpen. Senne en Sophie kijken verwonderd toe hoevéél handtekeningen worden gezet op het contract, in tweevoud, en op elke bladzijde twee namen.

SPO Utrecht onderzoekt nu of het financieel haalbaar is om ook obs Vleuterweide energieneutraal te laten bouwen. Energieneutraal bouwen vraagt immers een flinke financiële investering vooraf, al betaalt die zich terug via de lage energierekening. SPO Utrecht heeft als eerste bestuur energie-neutrale basisscholen in Utrecht laten bouwen en loopt, ook landelijk, voorop in duurzaamheid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden