Foto: Peter Le Nobel

Ik ook

  Column

Bas Dekkers

In het donkerbruine café waren op dit tijdstip weinig bezoekers: twee mannen, beiden midden veertigers, aan de bar en ik een eindje van hen vandaan met een middag-pilsje.
Ik sloeg de krant open, een artikel over het ongevraagd en ongewild betasten van vrouwelijk schoon bij festivals trok mijn aandacht. Er werden vrouwen opgevoerd die in hun borsten en billen waren geknepen, gegrepen of 'per ongeluk-expres' waren bevoeld. "In het onderzoek zijn ongeveer duizend vrouwen betrokken. Meer dan vierhonderd vrouwen zeiden dat ze vorig jaar weleens betast waren, meestal tijdens het uitgaan" las ik. Ook in dit cafeetje was de #Metoo-discussie doorgedrongen. De twee mannen aan de bar zaten op gehoorsafstand van mij, ze praatten over de steeds korter wordende rokjes nu de zomer zich aandiende. En dat het toch verdomde lastig was er niet naar te kijken.

"Als man blijf je een jager"

En juist op dat moment kwam een meisje binnen van een jaar of twintig. Rode lippen, halflang blond haar in een paardenstaart. Ook háár kleding verried het warme weer. Ze had een kort jeansrokje aan, haar shirt werd een stukje opgetild door twee jonge,
pronte borstjes die hups en wulps de wereld in priemden. Ze trokken de aandacht van de mannen die abrupt stopten met hun conversatie, het meisje werd nagekeken. Na een halve minuut keken de mannen elkaar met opgetrokken wenkbrauwen aan. "Als man blijf je een jager" fluisterde de linker man, maar ze bleven beiden zitten. Het meisje nam plaats aan de andere kant van het café, zo ver mogelijk van de mannen, en mij, vandaan. Zonder ons een blik waardig te gunnen nam ze plaats aan een tafeltje vlakbij de toiletten en ging met haar rug naar ons toe zitten. Het gesprek ging verder op de opvoeding van de kinderen en dat je hen al jong moet leren wat respect is. Blijkbaar was dat de linker man niet helemaal gelukt. "Ik probeerde hem uit te leggen dat het niet gaat om het uiterlijk, maar om haar hart, om wie ze is en om haar innerlijk. Waarop mijn zoontje zei: Ik wil best naar hun hart kijken, maar hun tieten zitten in de weg."

Meer berichten