Foto:

Veranderen

  Column

De periode tussen Kerst en Oud en Nieuw wordt door veel mensen gebruikt als een tijd voor terugkijken op het bijna voorbije jaar. Er worden plannen gemaakt voor de toekomst en vastberaden voornemens worden gesmeed (ik ga echt stoppen, maar nu écht!). Waarom? Het zal wel een traditie zijn. En tradities staan onder druk.


Elke samenleving verandert, elke dag een heel klein beetje. Dat gaat maar door. Supermarkten die krap tien jaar geleden nog gesloten waren met Kerst, zijn nu gewoon open en de (zwarte?) piet-traditie wordt omgezaagd. Nog even, en kerstboompjes mogen, onder druk van de klimaatveranderings-lobby, niet meer uit het bos komen maar alleen nog uit Ikea.

Ik hang gewoon wat slingers tussen de sansiveria's


Ik kan me niet herinneren dat ik ooit voor mezelf een echte kerstboom heb gekocht. Ik hang gewoon wat slingers tussen de sansiveria's. Maar postpakketjes zijn in deze periode nog steeds te laat en we geven elk jaar weer meer uit aan cadeautjes en eten (voor het eerst rond 1 miljard!). Veruit de meeste mensen bleven vroeger thuis of bij oma tijdens Kerst, nu gaat men erop uit. Met of zonder oma. En elk jaar weer worden er meer auto's in brand gestoken rond december.


Wat ook blijft is de kerstgedachte-traditie van liefde, verdraagzaamheid en bezinning. Bezinning, ja, want de Paus vindt dat we niet zo hebberig moeten zijn. Na de Avondmis stapte de kerkvorst in één van zijn protserige slaapkamers van het gigantische winterverblijf in het Pauselijk bed, voldaan terugkijkend op zijn mooie speech. Verdraagzaamheid en vrede zijn elke dag weer een illusie.

En elk jaar weer worden er meer auto's in brand gestoken rond december


Ik vraag me steeds vaker af of Nederland wel zo tolerant is als wij zelf willen geloven. Vraag (nieuwe) 'Medelanders', LHBTAIQ'ers of prostitueés er maar eens naar. Alsof alleen in december mensen openstaan voor andersdenkenden. Ik stel voor niet meer terug te kijken maar vooruit te zien.


Hoe gaan we leren van onze fouten en hoe gaan we in het nieuwe jaar alles anders doen? Net zoals we het afgelopen jaar begonnen zijn: terugkijkend op de fouten van het jaar ervóór. En de jaren daarvóór. Dus dat zal óók wel een traditie zijn. Maar of deze traditie ooit verandert?

Meer berichten