April

  Column

Als ik dit schrijf is 1 april alweer een week geleden. Gelukkig maar. Niet dat ik geen geinponem ben, ik hou van alle soorten grollen, zelfs zelfspot, maar dit jaar verging het lachen mij behoorlijk snel. Volgens sommigen zijn uitvindingen als valentijns-, vader- en moederdag niet zozeer om respectievelijk papa of mama eens per jaar in het zonnetje te zetten, maar om er grof geld mee te verdienen.

Ik zie Lachdag 1 april steeds meer als een dag waarop allerhande marketingmensen van Grote Bedrijven hun creativiteit mogen laten botvieren om hun Product weer eens onder de aandacht te brengen. Een bekend shampoomerk (ik weiger de naam te noemen) had een idee voor een nieuw haarproduct: een haarverzorgingsproduct voor krullend borsthaar! De gephotoshopte paarse fles was opgemaakt met een ronkende tekst (Mannen, maak je borst maar nat!). Dit alles met de belofte voor een intensieve glans. Een supermarkt waar alles geel is zou alle producten op kleur gesorteerd hebben. Een bronwatermerk dat de term 'waterijs' wel erg letterlijk genomen en Engelse drop werd, met de Brexit in het vooruitzicht, Nederlandse drop. Geinig hoor!

Ik vond het allemaal goed gevonden. Totdat een zekere islamitische school een ex-PVV'er aan het hoofd zou zetten. Op zich kan ik een valse mededeling als dit nog wel waarderen, maar toen mediabedrijven het bericht vermeldden was er degelijk onderzoek gedaan. "Is dit echt waar?" hebben journalisten meermaals gevraagd. "Ja, echt waar!" was het antwoord. "Heus waar!" Maar nee, "1 april!" was het antwoord toen diezelfde mediabedrijven het nieuws al hadden vermeld. "Zie je wel hoe makkelijk het is om nepnieuws te maken?" begon de school, die negatief in het nieuws kwam in de afgelopen maanden. Alsof dát nieuws is! Nep-nieuws is al zo oud als het nieuws zelf. Voorbeelden te over van liegende bronnen. En hier deed elke bron aan het spel mee, dus een double check leverde hetzelfde resultaat op. In het kader van 'integratie' deed de school het. Dus liegen is integratie? Als je bewust liegt moet je ook niet raar staan op te kijken dat mensen je niet meer geloven. Ik geloof deze bron nu helemaal niet meer. Ook niet op andere dagen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden