Foto:

Burengerucht

  Column

"Tok tok tok...boem! Tiktiktiktiktiktik...Boem! Boem! Boem! Boem! Rrrrrrrrr! Pats!" Zo makkelijk ben ik nog nooit een column begonnen. Maar zo makkelijk kom ik niet af van het geluid. Want de buren verbouwen hun huis, al een tijdje. Ik weet dat zij niet door hebben gehad dat hun getik, gebonk, gehamer, geboor en gezaag tot ver buiten hun eigen huis is te horen. Wie verwacht dat ook, in goed geïsoleerde nieuwbouw?

Nu kan ik aardig met hen overweg, maar dat geluk heeft niet iedereen. Bijna 30 % van de huurders en woningbezitters heeft last van de buren! Kun je nagaan, dat is bijna een derde! Ik ben dus absoluut niet de enige. De Rijksuniversiteit Groningen heeft een website gemaakt die gaat over burenruzie en overlast. Het biedt niet alleen informatie, de site gaat in op jouw persoonlijke situatie. Vóórdat je bij het advies kunt komen worden er vragen gesteld over je persoonlijke situatie zoals hoe je woont en of je huisdieren hebt. Niet alleen waar je woont, ook welke relatie je met de buren hebt en hoe lang je al op deze stek zit. Welke overlast je ervaart en wanneer. Met wie je al hebt gesproken en of je bang bent voor de buren. Kortom, een soort Rijdende Rechter op internet.

 

Als alle relevante vragen zijn beantwoord volgt het persoonlijke advies. En die liegt er niet om. Er rolt een flinke waslijst uit met punten om een gesprek, al dan niet met de buren zelf, aan te knopen en te sturen. Het is dus niet niet zomaar 'praat eens met de ander', maar het gaat veel verder. Ook welke juridische stappen er kunnen volgen, tot huis-uitzettingen aan toe. Geen gezemel en gereutel van vredelievende geitenwollen-sokken types met pacifistische inborst, geen 'onvoorwaardelijke positieve waardering binnen het eigene van beider sociale vergelijkingsmogelijkheden'. Maar duidelijke taal waar iedereen iets aan moet hebben.

 

Overlast hoort bij het leven. Maar er is een grens. We noemen het voortaan 'onrechtmatige hinder'. De website van de RUG (www.overlastadvies.nl) is behoorlijk uitgebreid en is een goeie hulp bij een nieuwe start met de buren. En anders komt de Rijdende Rechter alsnog voorrijden.

 

Door Bas Dekkers

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden