Foto: Bas Dekkers

Uitschelden

  Column

Druk en heet, zo kun je het evenement waar ik was kort en bondig excerperen. Maar wel gezellig. In een buitenlandse eivolle hal met grote ramen, waar ondanks een verfrissend briesje buiten vooral door de zon opgewarmde wind naar binnen kwam, stond ik temidden van duizenden anderen te kijken naar een kunstobject dat een mens voorstelde. Het beeld, dat hoogstwaarschijnlijk ooit compleet met armen door de maker bij de opdrachtgever is afgeleverd, is wereldberoemd.

Maar het vergapen aan duizend jaar oude voorwerpen is geen garantie voor het tegengaan van irritaties, knorrige gezichten en bitse opmerkingen. Wat was het heet in de zaal. Wat me opviel is dat het gedrag van mensen evenredig samenhangt met de buitentemperatuur en luchtvochtigheid. Hoe heter het weer, hoe heetgebakerder de mens.

Ik stond in een flinke rij te wachten op een kans een glimp op te vangen van het volgende kunstobject, toen ik een Nederlandstalige opmerking opving. Een oude, grijze man met een klein kind (of kleinkind) wilde het beeld betasten, wat hem door de suppoost vriendelijk doch dwingend werd verboden. De grijsaard hoorde ik "Vuile sukkel" tegen de suppoost roepen. Ik schoot in de lach. Niet vanwege het feit dat de man werd uitgescholden. Niet vanwege het feit dat dit bespottelijke gedrag van opa onherroepelijk terugslaat op het kleinkind. Maar de combinatie van die twee woorden, die niets met elkaar gemeen hebben. Een sukkel is iemand die dom of onhandig is of zulk gedrag vertoont. Geen van beide betekenissen sloegen op het gedrag van de suppoost. Laat staan dat hij sinds lang niet gedoucht zou hebben. Juist niet, de man in pak had een gladgeschoren hoofd met een keurig en degelijk kapsel.

De verwensing sloeg dus als een lul op een drumstel. Misschien doordat ik begon te proesten, stopte de oude abrupt met zijn tirade en keek mijn kant op. Als een boer met kiespijn trok hij een grimas die het midden hield tussen nerveus blozen en schaamtevol lachen. Het was zijn reactie die ik niet verwachtte. Ik zou eerder ingedacht hebben dat hij nóg bozer werd, op mij. Maar daar was het blijkbaar te heet voor. Gelukkig maar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden