Kom een kijkje nemen in 'de wiek' tijdens Wiek in de Wijk, zondag 13 mei. Foto: Jochem Jurgens
Kom een kijkje nemen in 'de wiek' tijdens Wiek in de Wijk, zondag 13 mei. Foto: Jochem Jurgens (Foto: Davita Dijkstra)

Arena van Wiek gaat open voor bewoners tijdens Wiek in de Wijk

  Cultuur

Misschien is het u al opgevallen: de ronde, zwarte arena die ineens naast RAUM op het Berlijnplein is opgerezen. In dit bijzondere decor speelt het Utrechtse gezelschap Schweigman& vanaf 24 mei de voorstelling Wiek, de festival-hit die in 2009 lovend werd ontvangen door pers en publiek.

Leidsche Rijn - Nieuwsgierig? Kom een kijkje nemen in 'de wiek' tijdens Wiek in de Wijk, zondag 13 mei. Een samenwerking van theatergezelschap Schweigman&, RAUM en Podium Hoge Woerd.

In Wiek belanden drie dansers in een ruimte van horizontaal ronddraaiende wieken. Met zijn zeven meter lange bladen, zijn massief stalen frame en dankzij de 650 kilo wegende motor draait deze wiek maar liefst 30 km per uur. Het gevaar is levensecht. De dansers raken erin gevangen. Het publiek zit rondom en sluit zo de ontsnappingsmogelijkheid af. De dansers kunnen niet anders dan de confrontatie aangaan.

De theatermakers geven de buurtbewoners een kans om als eerste een kijkje te nemen in de het decor, op zondag 13 mei. Deze dag is er een theaterworkshop, Utrechtse jongeren laten een korte voorstelling zien en er is een rondleiding. Je kunt een praatje maken met RAUM en de theatermakers van Schweigman&, of ongedwongen een borrel of kop koffie drinken met je buurvrouw. Bekijk het hele programma op raumutrecht.nl of schweigman.org.


Theatermaker Boukje Schweigman over Wiek "De noodzaak om Wiek op dit moment te spelen is misschien nog groter dan in 2009. De wereld verandert zo snel en is gejaagder dan ooit. We hebben nauwelijks tijd, rust, bezinning, of aandacht. Maar het gevoel van opgejaagd worden door een grotere kracht die maar door raast, is iets van alle tijden. Daarom is het zo waardevol om dit tijdloze thema opnieuw in het nu te plaatsen. Ons 15-jarig bestaan is een mooie aanleiding om de mythevorming rond Wiek bij de kop te pakken en de voorstelling nieuw leven in te blazen."


Wiek in de Wijk zondag 13 mei, 14.00 uur tot 18.00 uur. Meer informatie: www.raumutrecht.nl of www.schweigman.org

Voorstellingen speeldata

24 mei t/m 26 mei en 29 mei t/m 2 juni: RAUM, Berlijnplein 520, UtrechtKaartverkoop via www.podiumhogewoerd.nl/agenda/schweigman-wiek/. 21 t/m 25 aug en 28 aug t/m 1 sept, Zeeland Nazomerfestival. Wiek wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernard Cultuurfonds, K.F. Hein Fonds en Stichting Elise Mathilde Fonds.

Meer berichten