Foto: Kamerich & Budwilowitz/EYES2
Foto: Kamerich & Budwilowitz/EYES2 (Foto: Kamerich & Budwilowitz/EYES2)

Plas je gelukkig

  Cultuur

Castellumverhalen

Over plasjes en poepjes

Plassen en poepen is grappig maar ook een beetje vies, terwijl iedereen het dagelijks doet. Een scheetje is grappig en in je broek plassen is gênant. Geeft Niks 5+ is een frisse, vrolijke voorstelling met opzwepende livemuziek, ontroerende slapstick en rake dialogen over plotselinge ongelukjes en hoe je daarmee om gaat.

De Meern - Ongeveer één op de tien Nederlanders plast wel eens in de broek. Bij jongere kinderen is dat bekend en geaccepteerd; de eerste vier jaar plassen veel kinderen te pas én te onpas.
Daarna zou iedereen zo'n beetje zindelijk moeten zijn, maar zeker 15% van de kinderen onder de 10 jaar hebben nog geregeld ongelukjes in bed en in hun broek. En na hun zestigste krijgen veel mensen er wéér mee te maken. Daarnaast zijn er mensen die hun hele leven af en toe 'een ongelukje' hebben.

Bang voor reacties

Theatermaker Job Raaijmakers plaste vroeger regelmatig in zijn broek en vond het vreselijk. Hij was bang voor reacties van anderen maar ook voor die van zichzelf: "Ik dacht dat er iets mis was met mij en dat het nooit meer goed zou komen. Ik kon mijn tekortkomingen niet accepteren."
"Daarom was ik blij dat ik rond mijn tiende alsnog 'droog' werd, maar ik bleef argwanend naar mijn blaas: functioneerde het wel? Is er iets mis met mijn lichaam?"


Toegankelijke voorstellingen

Al jaren maakt Raaijmakers toegankelijke voorstellingen over lastige dilemma's voor de hele familie. Over regelzucht (Niet Huppelen!), liegen en bedriegen (Klucht) en over zelfbeheersing (Foei). In Geeft Niks onderzoekt hij met een team originele theatermakers de schaamte rond broekplassen en het verlangen naar controle. Deze muzikale en beeldende voorstelling vol ongelukjes verrast, ontroert en verwart zowel kinderen als volwassenen. Raaijmakers hoopt met Geeft Niks het bewijs te leveren dat plasjes en poepjes je eigenlijk gelukkig maken...

Meer berichten