Troost & Zonen gaat over een vader, zijn zoon en zijn kleinzoons. Foto: Bart Grietens
Troost & Zonen gaat over een vader, zijn zoon en zijn kleinzoons. Foto: Bart Grietens (Foto: Bart Grietens)

Een theaterkomedie over troost

  Cultuur

Een verhaal over vaders en zonen

Castellumverhalen

Peter Blok speelt in de nieuwe zwarte theaterkomedie 'Troost & Zonen', op 27 oktober in Podium Hoge Woerd. 'Troost & Zonen' gaat over drie generaties mannen: opa vult zijn pensioengat als Schnabbelsinterklaas, zijn zoon draagt stiekem jurken en de kleinzoons zitten knel in hun carrières en liefdes. Voor het eerst in jaren zijn ze weer bij elkaar, zonder moeders of partners.

De Meern - Peter Blok speelt de rol van vader Max. Naast hem spelen topacteurs Aus Greidanus sr., Xander van Vledder en Justus van Dillen. De bekende toneelschrijver Peer Wittenbols schreef ´Troost & Zonen´ speciaal met deze acteurs in gedachten. "Ik schrijf echt voor hen," aldus Wittenbols. "

Waar zit 'm de troost uit de titel in? "De familie uit het stuk heet Troost, en het verhaal gaat over het zoeken naar troost. Het geven van troost. Daar zijn deze mannen niet handig in – ondanks hun achternaam. Vaak zijn ze aandoenlijk in hun pogingen om in het reine te komen met elkaar en hun verleden. Jarenlang hebben ze pijnlijke momenten uit hun geschiedenis gemeden. Nu moet deze ontwrichte familie de confrontatie aan."

´Troost & Zonen´ is meer dan een verhaal over vaders en zonen. Toch?
"Jazeker! Door de persoonlijke sores van deze vier mannen, komen ook politieke onderwerpen ter sprake. Ze hebben daar allemaal zo hun eigen, uitgesproken mening over. ´Troost & Zonen´ gaat dus ook over drie generaties Nederlandse mannen die zich verhouden tot een Nederland dat in hun ogen in hoog tempo verandert. Ze verschillen onderling enorm in hoe ze de samenleving zien."

In 'Troost & Zonen' zoeken de vaders en zonen houvast bij elkaar in een wereld op drift, maar tegelijkertijd staan hun onderlinge verhoudingen op scherp. Een hilarisch beeld van familierelaties, verpakt in genadeloze humor. Herkenbaar voor mannen, maar net zo goed voor vrouwen die elke dag met hun mannelijke partners, vaders en zonen leven!

Meer berichten