Foto:

Kunst van jonge kunstenaars

  Cultuur

Vanaf zaterdag 8 december verkopen 23 jonge Vrijstaat-kunstenaars hun schilderijen in de Pop-up Gaard in het Leidsche Rijn Centrum. Deze 300 m2 conceptstore bevindt zich op de Wenenpromenade en is te bezoeken t/m zondag 23 december. De kinderen en jongeren (9-16 jaar) maakten hun kunstwerken op De Vrijstaat KunstAcademie onder begeleiding van beeldend kunstenaar Britt Dorenbosch. Ook eigen werk van Britt is in het mini warenhuis te vinden. Pop-up Gaard is een initiatief van Ateliers Kersenboomgaard.

Leidsche Rijn - Op De Vrijstaat KunstAcademie ontwikkelen kinderen en jongeren hun creatieve skills door intensief samen te werken met verschillende kunstenaars. In ieder blok brengt een andere kunstenaar de deelnemers in aanraking met nieuwe materialen, technieken en inspiratiebronnen. In de teken- en schilderlessen van Britt Dorenbosch lag de focus op leren kijken. Welke verhalen vertellen de spullen om ons heen en welke kleuren kunnen we onderscheiden? Aan de hand van stillevens en eigen foto's hebben de kinderen en jongeren afbeeldingen geanalyseerd en aangepast, kleuren gemengd en verschillende materialen uitgeprobeerd. Met als resultaat een schilderij op doek met een afbeelding van voorwerpen die voor de jonge kunstenaars belangrijk zijn. De verf hebben ze zelf gemaakt van eigeel en pigmenten. Merinde (11): "Ik schilder snel, rommelig en intuïtief, daardoor ontstaat het schilderij pas als ik ermee bezig ben."

Charlotte van Eijsden (educatief medewerker en vaste kunstdocent op De Vrijstaat KunstAcademie): "Sinds de start van De Vrijstaat KunstAcademie in 2014 hebben de jonge deelnemers meerdere kunstwerken voor de openbare ruimte ontworpen en gerealiseerd. We hechten er veel waarde aan dat de kinderen en jongeren niet alleen hun artistieke vaardigheden ontwikkelen, maar ook ervaren hoe het is om werk in opdracht te maken. Zodoende gaan we bij ieder nieuw lesblok op zoek naar een passende opdrachtgever en/of openbare locatie waar hun werk kan worden getoond. Het verkopen van hun werk in de POP-UP GAARD, samen met de creatieve ontwerpen van beginnende en bekende designers, past hier perfect bij."

Zaterdag 8 december is de feestelijke eindexpositie van De Vrijstaat KunstAcademie in de POP-UP GAARD en kunnen de eerste gelukkigen een Vrijstaat-kunstwerk bemachtigen. De jonge kunstenaars zijn aanwezig tussen 12:30 en 14:00 uur om over hun werk te vertellen. De hapjes en drankjes tijdens dit event zullen worden verzorgd door de KookKeet, de kinderkookclub van De Vrijstaat.

Meer berichten