OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA (Foto: Julian Maiwald )

Maak van je shit een hit in Podium Hoge Woerd

  Cultuur

Castellumverhalen

In de zomer van 2014 krijgt actrice Mira van der Lubbe – dan 27 - de uitslag van haar DNA onderzoek. Ze is net zoals haar moeder en oma drager van een gen mutatie (BRCA-1) waardoor ze een verhoogd risico op borstkanker heeft. Ze maakt er een voorstelling over: Maak van je shit een hit.

De Meern - Na zo'n uitslag staat natuurlijk je wereld op zo'n kop?
"In het begin was ik vooral kwaad. Ik dacht hoe kan ik ooit nog gelukkig worden als borstkanker als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd hangt? Ik wist dat ik met de feiten moest gaan leren leven, maar hoe doe je dat? Niemand heeft hiervoor de gebruiksaanwijzing."

Hoe deed jij dat dan?
"Van huis uit heb ik meegekregen dat je al je ervaringen creatief kunt gebruiken. De mooie en de lelijke dingen. Mijn vader Huub (van der Lubbe red.) doet dat in de vorm van liedteksten. Mijn moeder Teuntje (Klinkenberg red.) schreef een boek over haar borstkanker."

Hoe ga je om met het besef dat je ernstig ziek kunt worden?


Op welk moment besloot jij er iets mee te doen?
"Toen de ergste emoties voorbij waren en ik niet meer elke ochtend met bonzend hart wakker werd, dacht ik: maar ik ben actrice, ik kan er een voorstelling over maken. Dat was het moment. Als theatermaker lukte het mij overal op af te gaan, het was tenslotte voor mijn show. Ik durfde dingen te vragen over zaken waarover ik eerst niets wilde weten."

"Ik sprak met artsen en een ethicus over keuzes en duivelse dilemma's. Want hoe ga je in godsnaam om met het besef dat je ernstig ziek kunt worden of zelfs dood kunt gaan? Voor die tijd gingen mijn haren altijd rechtovereind staan als ik dacht aan borstkankercongressen en lotgenotencontact, maar voor de voorstelling was opeens alles interessant. Ik ging mij echt in de materie verdiepen."

En wat gaan we daar van zien?
"Denk nu niet dat het een grote kommer en kwel show wordt, want ik wil juist met mijn eigen verhaal en liedjes lucht blazen in alle ernst. Tonen hoe veerkrachtig mensen zijn. Je stort in en komt er toch weer bovenop. Er bestaat geen leven zonder tegenslag."

Volgens Oncogen, een onderdeel van Borstkankervereniging Nederland (BVN), heeft een vrouw met een BRCA 1-genmutatie 60 tot 80 procent kans om in haar leven borstkanker te ontwikkelen. Voor eierstokkanker geldt een risico van 35 tot 45 procent.

De theatervoorstelling Maak van je shit een hit van Mira van der Lubbe is op zaterdag 12 januari om 20.00 uur te zien in Podium Hoge Woerd. Kijk voor meer informatie en toegangskaartjes op www.podiumhogewoerd.nl.

Meer berichten