Foto: Moon Saris
Foto: Moon Saris (Foto: Moon Saris)

Zweven in een wereld vol matrassen

  Cultuur

Castellumverhalen

Dansconcert Lepeltje Lepeltje

De voorjaarsvakantie staat bol van ongeremde dans en muziek. Het Utrechtse gezelschap De Dansers staat namelijk in de spotlight van jeugdtheaterfestival Lente-Uitjes. Tijdens Lente-Uitjes kun je in vijf theaters in regio Utrecht terecht voor de mooiste jeugdtheatervoorstellingen. Podium Hoge Woerd is één van de deelnemende theaters.

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan: het zijn de dingen die kinderen het allerliefste doen. In het dansconcert 'Lepeltje Lepeltje' wordt de ongeremde speelsheid van kinderen omarmd en juist sterk aangemoedigd. Want hoe fijn is het om je over te geven aan dat ene magische moment waarop je lijkt te zweven? Die momenten waarop je je zo vrij voelt als een vogel?

In het nieuwste familie-dansconcert van choreograaf Josephine van Rheenen geeft Utrechts gezelschap De Dansers een verbluffend staaltje acrobatiek en dans weg op een heleboel matrassen, in combinatie met live muziek van componist Hans Vermunt. Die combinatie is typisch voor De Dansers, dat met samensmeltingen van dans en livemuziek - 'dansconcerten' - de hele wereld over reist. Ze speelden de afgelopen jaren in Indonesië en Rusland, maar ook op Lowlands, Oerol en de Parade. "We werken met dans en muziek die voelt als een uiting van je levensdrift, van impulsen en instincten," aldus Van Rheenen. "Dat blijkt ook internationaal goed te werken als eerste aanraking met dans, zowel voor kinderen als volwassenen. Speels en bloedserieus tegelijkertijd."

Zo gaat 'Lepeltje Lepeltje' over: de val. Van Rheenen: "Wat heb je nodig om je te laten vallen? Volgens ons raakt dat iets essentieels, een wens die in iedereen zit, kleuter, volwassene, bejaarde… De voorstelling is dan ook zeker niet alléén leuk voor jonge kinderen. Het gaat over angst en durf, over vertrouwen, ongeremdheid, je veilig en vrij voelen. Het beeld dat wij erbij hadden was een ruimte vol matrassen en een groep mensen die met elkaar de (vrije) val probeert te vinden, op én naast de matrassen. Dat is soms spectaculair en acrobatisch, maar soms ook juist heel intiem."

Tijdens de voorjaarsvakantie geniet je in verschillende theaters van de mooiste jeugdtheatervoorstellingen. De Dansers spelen tijdens Lente-Uitjes maar liefst twee keer in Podium Hoge Woerd: laat je op dinsdag 26 februari meeslepen in hun nieuwste familie-dansconcert Lepeltje Lepeltje 4+. Of kom op 3 maart naar Binnenbeest 5+, een voorstelling vol dierlijke dansers. Kijk voor meer informatie en toegangskaarten op www.podiumhogewoerd.nl.

Meer berichten