Yazila geeft een workshop Oriental Dance Moves.
Yazila geeft een workshop Oriental Dance Moves. (Foto: )

Ontdek Oriëntaalse dans tijdens Criss Cross Festival

  Cultuur

Castellumverhalen

Op zaterdag 20 april verandert het paviljoen van Castellum Hoge Woerd in een festivalterrein. Podium Hoge Woerd presenteert dan het gloednieuwe Criss Cross Festival, met workshops, concerten en een kleurrijk dinerbuffet vol invloeden uit het Midden-Oosten. Eén van de workshops wordt gegeven door Yazila, artistiek leidster van Dance Company Alhambra in Utrecht.

De Meern - Yazila komt uit een artistiek gezin en werd al vroeg betoverd door de schoonheid van de Oriëntaalse dans. "Mijn moeder danste en nam mij al heel vroeg mee naar dansles. Ik kom uit een kunstenaarsfamilie. Mijn ouders reisden veel en mijn vader nam zijn schildersezel overal mee naartoe. We bezochten vrienden over de hele wereld en van verschillende culturen. De belangstelling voor kunst en cultuur was er al vroeg."

Oriëntaalse dans

"Als jong volwassene ben ik professioneel begonnen met dansen, waarbij ik veel verschillende stijlen heb aangeleerd, maar mij specialiseerde in Oriëntaalse dans." Yazila ontwikkelde een moderne, geheel eigen stijl, die zij de naam Contemporary Middle Eastern Forms heeft gegeven. Vernieuwing, ontwikkeling en openstaan voor andere dansvormen – met behoud van en respect voor de tradities – zijn essentieel voor de evolutie van de Oriëntaalse dans als podiumkunst. "Bron van inspiratie zijn de mythologieën, symbolen en rituelen waar het Midden-Oosten zo rijk aan is. Ruim twintig jaar geleden ben ik begonnen met mijn dansschool Alhambra. Ik geef lessen in verschillende stijlen, zoals buikdans en fusion, folklore uit Turkije, Egypte en Irak, religieuze dansen én flamenco met Arabische dans. De leerlingen zijn van alle culturen en leeftijden, wat zorgt voor een fijne dynamiek in de lessen." Regelmatig reist Yazila voor dansoptredens naar Cairo en New York.

Dansworkshop voor iedereen Tijdens Criss Cross Festival geeft Yazila een workshop Oriental Dance Moves, waarbij er een combinatie wordt gemaakt van moderne buikdans, fusion én urban dance. De workshop is voor alle niveaus, dus ook voor mensen die nog nooit aan een dansles hebben meegedaan, vertelt Yazila. "Tijdens het avondprogramma kunnen de deelnemers laten zien, wat ze hebben geleerd. We gaan er een feest van maken!"

Meer berichten