Foto door: Aafke Holwerda.
Foto door: Aafke Holwerda. (Foto: )

Slotspektakel Romeins Festijn in het teken van vrouwen

  Cultuur

Wietske Walhout.

Op zondag 12 mei vindt het Slotspektakel plaats van het Romeins Festijn in Castellum Hoge Woerd. Met Romeinse moeders, gladiatrixen, echtgenotes, vriendinnen en ambachtsvrouwen in de hoofdrol, wordt dit een hele bijzondere Moederdag. Wat was hun rol in de Romeinse samenleving, wat mochten vrouwen wel en wat niet? Hun verhaal wordt getoond door tal van activiteiten, demonstraties en voorstellingen.

Leidsche Rijn - Maar waarom staan de vrouwen eigenlijk centraal tijdens deze finale dag van het Romeins Festijn? 'De laatste jaren ontdekken archeologen steeds meer dat Romeinse forten zoals het Castellum Hoge Woerd geen gesloten mannenbolwerken waren. De garnizoensstadjes langs de grens (limes) waren veel veelkleuriger dan je zou denken. Vooral in de kampdorpen buiten de poorten speelden vrouwen een voorname rol in het runnen van de vele kroegen, winkeltjes en werkplaatsen. Dat het Slotspektakel tegelijk valt met Moederdag, is natuurlijk een mooi extraatje, maar vooral ook heel geschikt om met het hele gezin te bezoeken.' Zo vertelt Erik Graafstal, gemeentelijk archeoloog.

De hele dag door is er voor jong en oud van alles te beleven in het Castellum. Je kunt je laten verwennen in de Romeinse schoonheidssalon, toeschouwer zijn van de gladiatoren- en gladiatrixengevechten, een Romeinse huwelijksceremonie ervaren of een ring met een scherf uit de oudheid maken. En dit is nog maar een greep uit het aanbod. Erik vervolgt enthousiast: 'Tijdens de rondleidingen gaan we op zoek naar de sterke vrouwen die de stille kracht vormden achter de Romeinse grensgarnizoenen. En hoe zat het nu precies met de verdere bemanning van het Romeinse schip? Was er inderdaad een vrouw aan boord? Tijdens de rondleiding proberen we daar een antwoord op te vinden.'

Een passe-partout voor het Slotspektakel is verkrijgbaar via museumhogewoerd.nl/romeins-festijn of op de dag zelf aan de balie van Castellum Hoge Woerd, voor € 3,- p.p. / € 10,- per gezin (max. 2 volwassenen en 2 kinderen). Het Romeins Festijn vindt plaatst tijdens de Nationale Romeinenweek van 4 t/m 12 mei.

Kaartverkoop en informatie: www.museumhogewoerd.nl

Dit artikel komt van regioleidscherijn.nl. Op www.regioleidscherijn.nl vind je naast blogs van bewoners, ook nieuws uit Leidsche Rijn en Vleuten - De Meern. Meld je aan op de nieuwsbrief op www.regioleidscherijn.nl/nieuwsbrief om wekelijks nieuws en de uitagenda in je mailbox te ontvangen.

Meer berichten