Logo brugutrecht.nl


Het muzikale duo.
Het muzikale duo. (Foto: )

Historische instrumenten op het buitenpodium

  Cultuur

Castellumverhalen

Tijdens de eerste Zomerse Zondag presenteert Muziek in de Meern het muzikale duo The Primary Sources. Op het buitenpodium laten barokfluitiste Kristen Huebner en fortepianiste Lucie de Saint Vincent op hun historische instrumenten de invloed horen van Johann Christian Bach (zoon van) op de volgende generatie van klassieke meesters: Mozart en Haydn.

De Meern - Vanuit Amerika kwam Kristen Huebner terecht op het Utrechts Conservatorium en werd ze niet alleen verliefd op de barokmuziek, maar ook op Nederland. Lucie de Saint Vincent verhuisde vanuit Frankrijk naar Terwijde voor de muziek. Sinds hun ontmoeting op het Conservatorium heeft het duo Utrecht als muzikale thuishaven en delen ze hun passie voor historische muziek op concertpodia in heel Europa.

"Zoals veel muzikanten die werken met 'authentieke' instrumenten, werd ik geboeid door het rijke en warme geluid van de barokfluit," vertelt Kristen. "De fluit uit de achttiende eeuw zag er heel anders uit en de klank verschilde sterk van de zilveren fluit van nu. Hij is gemaakt van ebbenhout en heeft bijvoorbeeld maar zes sleutels in plaats van tientallen bij de moderne fluit." Beide dames spelen op instrumenten die ontworpen zijn naar een voorbeeld uit die tijd. De historische fortepiano van Lucie heeft een heel andere klank en mechaniek dan de vleugel.

Ondanks het prachtige geluid is er niet veel geschreven voor de fluit. Door het maken van transcripties naar andere instrumenten zorgt het duo ervoor dat het repertoire meer speelcombinaties biedt. Kristen vertelt: "Met dank aan vakman en hedendaagse fluitist August Eberhard Müller hebben we opwindende transcripties van drie strijkkwartetten van Haydn. Daarnaast hebben we een aantal originele transcripties van triosonates (fluit, viool of cello en basso continuo) herbewerkt voor de combinatie van fluit en toetsen. De rechterhand neemt op de piano de rol van viool of cello over. Daarmee kunnen we als duo zowel de rol van solist als begeleider op ons nemen."

In het concert onderzoeken de dames de overgang van barok naar klassieke muziek in de achttiende eeuw. In de periode na de dood van hun vader, droegen de Bach broers actief bij aan de verandering naar klassiek. Zij beïnvloeden een hele generatie van onder andere Haydn en Mozart. Als toetje laten ze een transcriptie horen van een tango van Astor Piazzolla.

Tijdens de Zomerse Zondagen vinden er gratis zomerse concerten en voorstellingen plaats op het buitenpodium van Podium Hoge Woerd. The Primary Sources spelen op zondag 9 juni om 15.00 uur in het openluchttheater. Kijk op www.podiumhogewoerd.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten