Luister buiten naar Georgische muziek. Foto: Jason May
Luister buiten naar Georgische muziek. Foto: Jason May (Foto: JASON MAY)

Beleef Georgië bij Ricciotti's Kartuli Turi

  Cultuur

Castellumverhalen

Een straatsymfonieorkest dat live symfonische muziek speelt op plekken waar die gewoonlijk niet klinkt, voor mensen die doorgaans niet in aanraking komen met een symfonieorkest. Dat is het Ricciotti ensemble. Het orkest, dat bestaat uit 42 jonge musici, speelt onder andere op straat, in het asielzoekerscentrum, verzorg- en verpleeghuizen en in de gevangenis. En op zondag 28 juli op het buitenpodium van Podium Hoge Woerd tijdens de Zomerse Zondagen.

De Meern - Op 28 juli brengt het enthousiaste straatsymfonieorkest tijdens de zomertournee het publiek in Georgische sferen. Artistiek leider Coen Stuit: "Jarenlang had Georgië een Nederlandse first lady en dankzij Wie is de Mol maakte heel Nederland in 2018 kennis met de prachtige Georgische landschappen. Heel graag willen we de mensen in Nederland ook kennis laten maken met de rijke culturele historie en de interessante muziekgeschiedenis van dit Oost-Europese land. We zijn blij en trots dat de geweldige klarinettist Levan Tskhadadze, die wereldberoemd is in eigen land, met ons mee gaat als solist tijdens onze zomertour door Nederland en Georgië."

Katie Melua en Beethoven

Tijdens Kartuli Turi (Georgische tournee) speelt het Ricciotti ensemble Georgische klassieke symfonische composities, populaire Georgische traditionals en ook de Georgische zangeres Katie Melua ontbreekt niet met haar Nine Million Bicycles. Muziek met een knipoog naar Georgië zoals Georgia on my mind komt ook aan bod, net als klassieke muziek met een link naar het roemruchte Georgische verleden, zoals Beethovens Die Geschöpfe des Prometheus en delen uit de Masquerade suite van Aram Khachaturian. De ridder in het pantervel speelt ook een rol. Coen: "Door de Georgische muziek in al zijn variëteit te spelen en de verhalen te vertellen, wil het Ricciotti het publiek een breder inzicht geven in de rijke geschiedenis van dit mooie land aan de andere kant van de Zwarte Zee. Georgische klarinetvirtuoos Gastsolist bij dit concert is de in Nederland wonende Georgische klarinettist Levan Tskhadadze. Coen: "Levan is een klassiek geschoolde klarinetvirtuoos en hij voelt zich als een vis in het water in zowel klassiek westers repertoire als Georgische volksmuziek. Levan beschikt ook over een ongekend improvisatietalent. We kunnen niet wachten om met hem op tournee te gaan!"

Tot Castellum!

Tijdens de Zomerse Zondagen vinden er gratis zomerse concerten en voorstellingen plaats op het buitenpodium van Podium Hoge Woerd. De 42 musici van het Ricciotti Ensemble zijn op zondag 28 juli om 15.00 uur te zien in het openluchttheater. Kijk voor meer informatie op www.podiumhogewoerd.nl.

Meer berichten