Randy Bel: "wij zijn een stelletje idioten dat zichtbaar plezier heeft op het podium." Foto: Erik Jansen.
Randy Bel: "wij zijn een stelletje idioten dat zichtbaar plezier heeft op het podium." Foto: Erik Jansen. (Foto: Erik Jansen)

Dansen door de tijdsperiodes heen

  Cultuur

Castellumverhalen

Dance Hypes van Static

De voorstelling Dance Hypes van de groep Static is een levende geschiedenisles; een energieke reis door de tijd met dansen en modeaccessoires uit de jongerencultuur van 1900 tot nu. Artistiek leider Barbara van Gelder en dansers Suzanne Gorter en Randy Bel vertellen meer over de voorstelling, die op zondag 4 augustus op het buitenpodium van Podium Hoge Woerd te zien is tijdens de Zomerse Zondagen.

De Meern - De voorstelling werd gemaakt in opdracht van het Historisch Museum Amsterdam, naar aanleiding van een tentoonstelling over honderd jaar dansgeschiedenis en is nu te boeken via het Utrechtse impresariaat STT-produkties. De kostuums en dansen geven een breed tijdsbeeld weer en daardoor is het herkenbaar voor jong en oud. Barbara van Gelder: "Sommige modes komen weer terug in het tijdsbeeld van nu, dus dat geeft reacties van herkenning, verbazing en hilariteit bij het publiek."

In de voorstellingen passeren meer dan twintig dansstijlen de revue. Suzanne van Gelder: "Wij zijn allemaal allround dansers en hebben met alle tijden uit de voorstelling wel iets, doordat wij ons helemaal verplaatsen in die tijd. Niet alleen met dans en kostuums, maar ook qua gedrag. Hoe reageert bijvoorbeeld een meisje op een jongen in een bepaalde tijdsperiode. Bij tango is het bijvoorbeeld heel passioneel, maar bij de bunny hug hoor je echt afstand van elkaar te houden."

De voorstelling heeft meerdere lagen, het bevat zowel een muziek-, mode- en dansgeschiedenisles, maar het is ook energieke en positieve entertainment die het publiek, altijd weer, in beweging brengt. Randy Bel: "Wij merken op scholen dat jongeren veel meer schaamte hebben dan vroeger om te bewegen. Zij zijn nu veel zelfbewuster door sociale media. Wij doorbreken dat, wij zijn een stelletje idioten dat zichtbaar plezier heeft op het podium. Die energie dragen we over en daardoor doet iedereen aan het eind van de voorstelling enthousiast mee. Wij hebben zin om iedereen tijdens het optreden in De Meern aan het dansen te krijgen!"

Meer berichten