Ton van Bommel, vrijwilligerscoördinator van de AWN, geeft uitleg. Foto: Roberto Cancian.
Ton van Bommel, vrijwilligerscoördinator van de AWN, geeft uitleg. Foto: Roberto Cancian. (Foto: Roberto Cancian)

De ArcheoHotspot is weer open

  Historie

Roberto Cancian

Museum Hoge Woerd

Afgelopen week is in de Flumenzaal van Castellum Hoge Woerd de ArcheoHotspot weer geopend. Een nieuw project, afkomstig uit Maarssen, is te bewonderen in het museum. Een ArcheoHotspot is een verrassende ontmoetingsplaats tussen vrijwilligers, professionals, liefhebbers en experts.

De Meern - Die waren vorige week woensdag tijdens de officiële opening allemaal aanwezig. Na de onthulling van de schat aan materiaal, die tijdens een spoedopgraving bij een 16de eeuwse boerderij in Maarssen werd gevonden, waren de verbijsterende blikken zichtbaar. De AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie heeft met ondersteuning van de Omgevingsdienst Regio Utrecht en het landschap Erfgoed Utrecht deze opgraving uitgevoerd en een 17e en 18e eeuwse beerput leeggehaald. Duitse borden, Chinese porseleinen kommetjes, Delfts materiaal en nog veel meer is opgegraven en naar de Hotspot gebracht. "Dit zijn hele bijzondere vondsten", geeft Ton van Bommel aan. De activiteitencoördinator van de AWN geeft aan dat het weken gaat kosten om alles uit te zoeken. "Na de brand is er één ding overgebleven, de kelder. Daar zijn haast prehistorische vondsten gedaan, van een mes met een heft van ivoor tot een 17e eeuws vingerhoedje. Ook zijn er twee glazen kopjes gevonden die van glas zijn. Het oogt Chinees. Hier zit een goed verhaal in op termijn." Dat het bijzonder is, daar is iedereen het mee eens.
Even later wordt een kar met kilo's materiaal onthuld. "Niet alles is compleet, dit is een maandenlang traject waar een mooie publicatie uit kan volgen", geeft de 71-jarige vrijwilliger aan. "Ik ben al dertig jaar betrokken bij alles wat te maken heeft met Archeologie nadat ik altijd als business analist heb gewerkt." De gedrevenheid is machtig om te zien, niet alleen bij Ton van Bemmel maar bij alle aanwezigen. Het boek 'De Kleipijp als bodemvondst', wordt erbij gepakt. Is dit één eenheid? Mag het door de war raken? Zo maar wat vragen die worden gesteld nadat de kilo's materiaal zichtbaar zijn geworden. Ton van Bommel noemt cijfers op van wat er is gevonden in de kelder in Maarssen. "Ruim een kilo aan porselein, drie en een halve kilo steengoed, bijna twee en een halve kilo pijp, scherven van twee Chinese theepotjes, scherven van twee glazen roze kommetjes, ijzeren vleeshaak, stukjes leer, ivoren mesheft en munten. Vanaf deze week zijn mensen welkom om alles te aanschouwen." De ArcheoHotspot is een plek voor jong en oud. Een plek waar de archeologie en het publiek samenkomen en het proces van de archeologie centraal staat. "In de ArcheoHotspot ziet de bezoeker een (vrijwillige) archeoloog aan het werk en kunnen er vragen gesteld worden over die werkzaamheden." Een vraag over een scherf die in de tuin werd gevonden of over de Chinese theepotjes worden dan ook beantwoord. De ArcheoHotspot is woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag gratis te bezoeken tussen 12.00 uur en 16.00 uur bij Castellum Hoge Woerd aan de Groenedijk 1A in De Meern.

Meer berichten