Jubileummusical schoorsteenveger


Zo'n 25 basisschoolleerlingen spelen mee in de musical. Op de achterste rij Joop van Leeuwen.
Zo'n 25 basisschoolleerlingen spelen mee in de musical. Op de achterste rij Joop van Leeuwen.

Jubileummusical schoorsteenveger

  Human Interest

"Ik doe alleen maar leuke dingen in m'n leven.'' Joop van Leeuwen is een blije man. Zijn Utrechtse schoorsteenbedrijf bestaat 25 jaar en de goedlachse Joop wil dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Hij komt met de kindermusical 'Giovanni' over - hoe toepasselijk - levende bezems.

LEIDSCHE RIJN - De repetities zijn volop aan de gang in de Koningin Beatrixschool in De Meern. De musical wordt gespeeld door zo'n 25 basisschoolleerlingen. Josephine Arendsen speelt de hoofdrol. Zij is bekend van haar hoofdrollen in de tv-serie Kasper en de Kerstengelen en in de telefilm De Operatie. Productie en regie hebben Pauline Vrij en Tammo Blijleven.

Giovanni gaat over een Italiaans schoorsteenvegertje. Het verhaal is gebaseerd op een boek van John Vittali. Daarin beschrijft Vitalli het levensverhaal van zijn betovergrootvader Giovanni Vittali (1824-1893). Giovanni's ouders leven in Italië in grote armoede in het bergdorp Druogno tegen de Zwitserse grens. Ze verkopen Giovanni aan een ronselaar. Hij moet in Milaan gaan werken als 'levende bezem'.

Dat betekent dat hij door de schoorstenen omhoog moet klimmen om deze te vegen: smerig en gevaarlijk werk. Veel van die schoorsteenvegertjes ('veegpieten') overleven dat niet.

Giovanni weet dat en loopt daarom in 1838 weg van huis. Hij gaat lopend naar Nederland. Na 15 maanden komt hij aan in Amsterdam en wordt door familie opgevangen in de Schoorsteenvegersteeg. In Amsterdam is Giovanni al snel schoorsteenvegergezel. Na vijf jaar begint hij in 1844 voor zichzelf. Het bedrijf Vittali Schoorsteenspecialisten in Amsterdam bestaat nog steeds. Joop was een vriend en collega van schoorsteenveger/schrijver John Vittali. Na John's overlijden krijgt de Utrechter het manuscript in handen. "Ik wilde daar graag iets mee doen. Zo ben ik samen met componist, musicus en filmmaker Dirk Jan Warnaar aan de kindermusical Giovanni begonnen.''

Overigens is de in Utrecht geboren en getogen Van Leeuwen de eerste Meester Schoorsteenveger van de provincie Utrecht. Hij begint zijn zaak aan de Rubicondreef. Nu is zijn eenmansbedrijf gevestigd in Bodegraven.

Joop geniet van de kinderen tijdens de repetities. "Ik vind het hartstikke mooi. Tuurlijk kost het geld, maar je kunt het toch niet je kist in meenemen?'' Hij is een typisch mensenmens, wordt geopperd. "Is dat zo? Ja dat zal dan wel. Mijn werk en deze musical geven me ook zoveel voldoening.''

De opvoering is zaterdag 29 oktober in het Evertshuis, Julianastraat 4 in Bodegraven. De voorstelling is al uitverkocht, maar voor de try-out zijn nog kaartjes. Aanvang: 17.00 uur. Aanmelden via www.joopvanleeuwen.nl/aanmelden

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden