<p><strong>Een enkeling weet dat de Broederschap nog bestaat en zich al heel lang inzet voor de gemeenschap van Vleuten-Haarzuilens.&nbsp;</strong> </p>

Een enkeling weet dat de Broederschap nog bestaat en zich al heel lang inzet voor de gemeenschap van Vleuten-Haarzuilens. 

(Foto: )

Start festiviteiten ‘Broederschap van Vleuten 550 jaar’ komende zaterdag

  Nieuwsflits

VLEUTEN - Iedereen in Vleuten kent ze wel ‘de Broederschapshuisjes’ in de dorpskern van Vleuten. Sommigen weten ook dat deze huisjes iets met een Broederschap te maken hebben en een enkeling weet dat die Broederschap nog steeds bestaat en zich al heel lang inzet voor de gemeenschap van Vleuten-Haarzuilens. Deze Broederschap van Vleuten bestaat in 2021 550 jaar. Het jubileumjaar zal onder de titel ‘Verbroedering’ met een aantal festiviteiten worden gevierd. 

De officiële start van de festiviteiten vindt plaats op zaterdag 12 september met het hijsen van een speciaal ontworpen banier. Geschiedenis De R.K. Broederschap van Vleuten is in 1471 opgericht door pastoor van Vleuten, Aernt Jansz van der Bilt. Het was een roerige tijd en de verschillende kasteel- en adellijke heren lagen regelmatig met elkaar overhoop. De pastoor was een vredelievend mens, hij verafschuwde dit geweld en vond dat de heren toch in vrede met elkaar moesten kunnen leven. 

Willibrordkerk

De heren kwamen bij elkaar in de toenmalige Willibrordkerk, de huidige Torenpleinkerk, in Vleuten en voor het altaar van Onze Lieve Vrouw werd op 21 april 1471 de R.K. Broederschap van Vleuten opgericht. De doelstelling van de Broederschap is door de eeuwen heen eigenlijk hetzelfde gebleven namelijk; het ontplooien van sociale en culturele initiatieven en het ondersteunen-bevorderen van godsdienstige, charitatieve, culturele en sociale acties. Dit alles vanuit een gevoel van naastenliefde en verbondenheid met de medemens, de waarden die besloten liggen in het woord Broederschap. 

Vijftien heren

De Broederschap bestaat uit vijftien heren, de procurator en vice-procuratoren vormen het bestuur. “Dit jaar is het verjaardagsjaar en dat willen we samen met de bewoners van Vleuten – Haarzuilens vieren! Het thema van onze verjaardag is ‘Verbroedering’. We zijn al enige tijd bezig met de voorbereidingen, toen we dit thema bedachten hadden we niet kunnen bedenken hoe toepasselijk dit is in Corona tijd.”, vertelt Henny Smorenburg, sinds de oprichting de 19e procurator van de Broederschap. Festiviteiten De informele start van de activiteiten was al op 21 april 2020 toen de Voedselbank Leidsche Rijn werd verblijd met een nieuwe vriezer en een mooie voedseldonatie. De officiële start van de festiviteiten is op zaterdag 12 september. Die middag kan iedereen van 14.00 tot 17.00 uur bij Broederschapshuisjes onder het genot van een hapje en een drankje kennis maken met de broeders en hun activiteiten. Muzikaal wordt de middag opgeluisterd door een straattheater show van de Tres Loco’s en zal de blaaskapel samen met Groep Michaël voor het eerst het speciaal geschreven Broederschapslied ten gehore brengt. In de Broederschapshuisjes is een speciale door de Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens en Leidsche Rijn samengestelde expositie over de Broederschap te bezichtigen. 

Jubileumbanier

Om 15.00 uur wordt door wijkwethouder Maarten van Ooijen naast de Broederschapshuisjes de jubileumbanier gehesen. “Met deze banier willen we iedereen van ons bestaan laten weten en dat we al zo’n lange geschiedenis hebben. En dat is ook een bijzondere geschiedenis!”, vertelt Henny Smorenburg. Na de onthulling wordt het eerste Broederschapsbiertje geschonken aan Bas Borkus. Bas is de bedenker van alle projecten rondom het 550-jarig bestaan. Hierna kan iedereen het biertje proeven. Er is voor het bier een mooi glas en een cadeauverpakking gemaakt . Deze is op verschillende plaatsen te koop en de opbrengst gaat uiteraard naar een lokaal goed doel: het Johannes Hospitium te Vleuten. Behalve deze dag wordt er achter de schermen aan een boek, een spel en een lesprogramma voor de scholen gewerkt. Henny legt uit: “Dit kunnen we natuurlijk niet allemaal zelf en hebben daarom verschillende deskundigen ingeschakeld ons te helpen iets waardevols te maken.” 

Facebookpagina

Om de bewoners op de hoogte te houden van de activiteiten van de R.K. Broederschap van Vleuten is er ook een speciale facebookpagina en een website, www.broederschapvleuten.nl gemaakt. Hierop staat informatie over de Broederschap zoals de geschiedenis, de goede doelen en de broeders stellen zich voor. Zichtbaar Na 550 jaar achter de schermen vele dorpsgenoten en organisaties te hebben geholpen wordt de RK Broederschap van Vleuten nu zichtbaar. “Dat is best spannend, maar we blijven ons inzetten voor ons mooie dorp en daar buiten. Het is ook bijzonder omdat maar weinig organisaties 550 jaar bestaan en nog steeds springlevend zijn! Daar zijn we als Broederschap ook heel erg trots op!”, aldus Henny die samen met de andere veertien Broeders heel veel zin heeft in dit jubileumjaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden