<p>&nbsp;Iedereen kent het verhaal dat het middenschip van de Utrechtse Dom door de storm werd verwoest. </p>

 Iedereen kent het verhaal dat het middenschip van de Utrechtse Dom door de storm werd verwoest.

Online-lezing over het weer in vroeger tijden

  Nieuwsflits

De Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn organiseert op donderdag 5 november een webinar (online-lezing) door René de Kam en Gerard van der Schrier.

Iedereen die als kind het magnifieke boek ‘Stad in de Storm’ van Thea Beckman heeft gelezen, kent het verhaal over de enorme storm waarmee de warme zomerdag van 1 augustus 1674 eindigde. Iedereen kent ook wel het verhaal dat het middenschip van de Utrechtse Dom door die storm werd verwoest.

Andere plaatsen

Maar wist u dat er ook nog tal van andere plaatsen zijn waar enorme schade werd aangericht door de storm, van Noord-Frankrijk tot aan Texel? Wist u dat het dak van de Vleutense Torenpleinkerk (die toen nog de Oude Willibrordkerk heette) finaal wegwaaide? Het zal een weerfenomeen geweest zijn waarvoor nu het KNMI de code donkerrood zou afgeven. Maar wat gebeurde er nu precies? Waarom woei het middenschip van de Dom weg, waarom niet de Domtoren zelf die veel hoger is?

Dat het middenschip van de Utrechtse Dom slecht en snel was gebouwd en daardoor vrij gemakkelijk instortte tijdens de storm van 1 augustus 1674, is een verhaal dat al decennialang de rondte doet. Maar het blijkt niet te kloppen. Het lag niet aan het middenschip, waardoor die avond een groot deel van Utrecht en omstreken in een puinhoop veranderde. Maar waar lag het dan wel aan?

Reconstructie

Aan de hand van talloze verslagen, documenten, verhalen, schilderijen en computersimulaties op basis van de laatste onderzoekgegevens, reconstrueren Gerard van der Schrier en René de Kam wat er precies op de meest beruchte avond in de Utrechtse geschiedenis voorviel en wat precies de oorzaak was van de verwoesting van het middenschip van de Dom. Ook plaatsen zij de gebeurtenis in een breder historisch perspectief.

Gerard van der Schrier is klimatoloog bij het KNMI en heeft zich ook toegelegd op onderzoek naar klimaat in het verleden. René de Kam is conservator bij het Centraal museum te Utrecht en verantwoordelijk voor de zeer interessante huidige tentoonstelling: “De Ommuurde Stad”.

De lezing is alleen online via ons YouTube kanaal te volgen als webinar ivm de COVID-19 maatregelen.

Net als bij een gewone lezing kunt vragen stellen via de chatfunctie.

Opgeven

U kunt zich opgeven via activiteiten@histvervdmh.nl. Na uw opgave ontvangt u dan een link en een betaalverzoek van 2,50 euro voor niet-leden van de Historische Vereniging.

Leden van de Historische Verenigingen dienen zich wel aan te melden voor de link, maar voor hen is het gratis.

Datum: donderdag 5 november 2020. Aanvang: 20.00 uur.

Informatie: Wim de Vrankrijker, (activiteiten HV) 06-54242160

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden