Relatief 'rustige' viering Oud en Nieuw


<p>Rond middernacht werd vuurwerk afgestoken alsof er geen verbod van kracht was. Foto: Roberto Cancian</p>

Rond middernacht werd vuurwerk afgestoken alsof er geen verbod van kracht was. Foto: Roberto Cancian

Relatief 'rustige' viering Oud en Nieuw

  Nieuwsflits

DE MEERN - De jaarwisseling is in de stad Utrecht rustiger verlopen dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit de voorlopige rapportages van de politie, ambulance, brandweer en boa’s. Op de gemeentesite van Utrecht geeft Burgemeester Dijksma aan dat ze trots is op de vele Utrechters die de overgang naar het nieuwe jaar thuis, in kleine kring hebben gevierd. “Net als vele momenten afgelopen jaar, zag ook de jaarwisseling er deze keer een stuk soberder uit.”

Door Roberto Cancian

De jaarwisseling in Utrecht en omgeving verliep echter niet zonder incidenten. De zeventien autobranden waren er natuurlijk veel te veel, ondanks dat het er minder waren dan de twintig van de vorige oud- en nieuw viering. De Mobiele Eenheid werd één keer ingezet, vorig jaar was dat nog vier keer nodig. “Het is fijn dat de jaarwisseling rustiger is verlopen dan de voorgaande jaren. Tegelijkertijd is ieder incident er één te veel”, aldus Burgemeester Dijksma.

Rustiger op straat

In Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern was het rond oud- en nieuw een stuk rustiger op straat dan het afgelopen jaar. Dat geeft Jongerenwerker Rachid Touh van Jongerenwerkorganisatie JoU, hij was tot begin van de avond in de wijken aanwezig, ook aan. “In de middag was het, op wat harde vuurwerkknallen na, rustig in Leidsche Rijn. In Parkwijk heb ik uitgebreid met bewoners gesproken, daarnaast spreek je uiteraard veel jongeren. Als jongerenwerkers zijn wij ook actief op middelbare scholen, zodoende kennen wij veel jongeren wat van meerwaarde is wanneer je hen treft in de wijk.Het is dan makkelijker om het gesprek met hen aan te gaan.” Dat bevestigt zijn collega Mohammed Amdaa die tot 02.00 uur ‘s-nachts aan het werk was. “Wij hadden de sfeer grimmiger verwacht in de nacht aangezien het de laatste twee maanden drukker was met vuurwerk. In De Meern hebben wij activiteiten gepland om de druk te verdelen. het viel me echter op dat er weinig jeugd op straat was.” Sinds 2010 is Amdaa actief als Jongerenwerker bij JoU. “Wij kennen veel jeugd en aangezien wij ook met rolmodellen (voorbeeldjongeren) werken, weten we goed wat er speelt onder de jeugd. Via de groepsapp met wijkpartners hebben wij elkaar goed op de hoogte kunnen houden.”

Vuilniscontainer

De brandweer moest één keer uitrukken voor een brand in een vuilniscontainer bij Azatod. “Bewoners dachten dat er brand in een woning was, wij waren echter snel ter plekke. Wij spraken de jongeren aan, die zijn vervolgens weggegaan. Bij de JOP’s, de Jongeren Ontmoetings Plekken die buiten op hetzelfde terrein zijn, hadden wij eerder die dag nog ‘coronaproof’ inlopen gedaan. De contacten zijn goed met de jeugd, dat is echt van toegevoegde waarde bij ons werk.”

Eerder op de dag waren er inlopen voor jeugd tot 18 jaar bij Buurthuis De Scheg en was er een ‘oliebollen drive thru’ waar tevens één op één gesprekken met jongeren werden gevoerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden