<p>Moerasbrug Rijnburg Utrecht. Foto: Erik Graafstal</p>

Moerasbrug Rijnburg Utrecht. Foto: Erik Graafstal

(Foto: )

Op reis naar ‘t verleden...

  Nieuwsflits

DE MEERN - Archeologisch onderzoek van de laatste jaren en nieuwe beschikbare onderzoekstechnieken geven een schat aan nieuwe informatie over Romeins erfgoed in Nederland. Tijd om deze nieuwe ontdekkingen onder de aandacht te brengen.

Omdat de corona-maatregelen langer duren organiseert Historizon in de maanden februari en maart een serie over Romeins erfgoed in Nederland. Na eerdere succesvolle series over de geschiedenis van de filosofie en een serie over de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland zoeken we het dit keer uitsluitend in eigen land.

Een zestal levendige lezingen door vooraanstaande deskundigen, ondersteund met artefacten uit musea en actuele resultaten van archeologisch onderzoek. De uitzendingen duren maximaal anderhalf uur. Tijdens de uitzending is het mogelijk om vragen te stellen. Met deze serie geeft Historizon inzicht in de stand van de huidige wetenschap over de Romeinse periode in Nederland aan het begin van onze jaartelling.

Limesweg in Rijndelta

De eerste aflevering zal Erik Graafstal vertellen over de Limesweg in de Rijndelta: nieuw licht op het grootste Romeinse bouwwerk in Nederland. De rode draad is de enorme hoeveelheid en diversiteit van de informatiebronnen die opgeslagen liggen in de fysieke resten van de limesweg in met name centraal en west-Nederland. De focus ligt op de kenniswinst van de laatste 20 jaar. Het gaat dan over zulke uiteenlopende aspecten als tracékeuze, aanvangsdatering, verschillende wegprofielen en constructiewijzen, gebruikte verhardingsmaterialen, bouwcampagnes, logistiek, waterbeheer en het eind van de limesweg.

Castellum Hoge Woerd

Een belangrijke locatie in deze bijdrage is het Castellum Hoge Woerd in De Meern.

In de volgende aflevering doet Tom Hazenberg verslag van belang van de Rijn en scheepvaart in de Romeinse tijd. Met het huis van Hilde maken we een aflevering over de aanwezige bevolking in Nederland ten tijde van de Romeinen in Nederland, met name de Friezen.

Het volledige programma vindt u hier: https://historizon.nl/serie-romeins-erfgoed/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden