<p>&quot;Geweldig, dat we nu voor de dagelijkse reiniging van de binnenstad, waaronder voor de unieke werven, een schone, groene en duurzame techniek kunnen inzetten&quot;, &nbsp;zegt de wethouder. Foto: Iris Wijngaarde</p>

"Geweldig, dat we nu voor de dagelijkse reiniging van de binnenstad, waaronder voor de unieke werven, een schone, groene en duurzame techniek kunnen inzetten",  zegt de wethouder. Foto: Iris Wijngaarde

(Foto: )

Veegmachine op groene waterstof veegt de straten

  Nieuwsflits

UTRECHT - ‘s Werelds allereerste veegmachine met een waterstof-brandstofcel maakt sinds vorige week de straten in de Utrechtse binnenstad schoon. De veegmachine wordt geheel aangedreven door groene waterstof, zonder uitstoot van CO2 of andere schadelijke stoffen. De veegmachine is geschikt voor inzet op de Utrechtse werven, waar een aslastbeperking van 2 ton geldt.

De brandstofcel gebruikt waterstof en zuurstof voor het opwekken van energie om met de veegmachine te rijden en te vegen. Er komt vervolgens slechts een klein beetje waterdamp uit de uitlaat. Met de nieuwe veegmachine wordt gelijk een waterstofwisselflessysteem (H2 pod) geïntroduceerd. Hierdoor wordt de aanschaf van een kostbaar tanksysteem bspaard, want de H2 pod is flexibel en biedt de mogelijkheid om de lege waterstofwisselfles overal snel en veilig om te wisselen voor een volle waterstofwisselfles. 

Innovatieve stap

Wethouder Diepeveen (openbare ruimte) is blij met de nieuwe veegmachine: “Geweldig, dat we nu voor de dagelijkse reiniging van de binnenstad, waaronder voor de unieke werven, een schone, groene en duurzame techniek kunnen inzetten. Zo zetten we ook een innovatieve stap in het verduurzamen van ons wagenpark.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden