<p>Elvis Afrifa, Tara Yoro, Bowien Jansen en Kika van Bergen en Henegouwen in het Olympisch Stadion. Foto: Fleur Schouten</p>

Elvis Afrifa, Tara Yoro, Bowien Jansen en Kika van Bergen en Henegouwen in het Olympisch Stadion. Foto: Fleur Schouten

Building Bridges richting ‘de Spelen’

  Nieuwsflits

LEIDSCHE RIJN - Atlete Kika van Bergen en Henegouwen traint in Amsterdam, maar is vaak in Leidsche Rijn. “Ik ben nog bijna wekelijks in Utrecht, omdat ik veel vrienden daar heb wonen. Vaak ga ik dan ook naar de baan van U-Track om bij mijn trainer van destijds, Juul Acton, langs te gaan. Vanaf mijn zesde jaar zat ik al bij U-Track en vanaf mijn dertiende trainde ik bij hem. Hij heeft mij opgeleid in mijn cruciale puberjaren”, zegt ze met een lach.

Op dit moment traint Kika van Bergen en Henegouwen met de paralympische atleten van Team Para Atletiek, onder leiding van coach Guido Bonsen. “Ons team bestaat uit een combinatie van paralympische en valide atleten, een uniek team. Als valide atleten, met hulp van paralympisch atlete Fleur Jong, zijn wij het project Building Bridges gestart met als doel sponsoring en/of partners te vinden voor de valide tak van Team Para Atletiek.” Het team dat het project gestart is, bestaat uit vier atleten. Naast Kika van Bergen en Henegouwen zijn dat Tara Yoro, Elvis Afrifa en Bowien Jansen. “Wij zijn vier jonge en enthousiaste atleten in de nationale atletiektop. Elvis en Bowien zijn sprinters die gespecialiseerd zijn in de 100 en 200 meter, Tara en ik zelf doen aan verspringen.” 

Goede resultaten

Naast dat ze alle vier een studie volgen, boeken ze ook goede resultaten op het sportieve vlak. “Ik zelf was in 2019 Nederlands indoorkampioen verspringen en in 2019 stond ik bovenaan de nationale ranglijs”, geeft de 23-jarige Kika van Bergen en Henegouwen aan. Bij U-Track maakt ze nog steeds jeugdtalenten enthousiast voor de atletieksport. “Vroeger zat ik zelf in de jeugdcommissie en heb ik ook twee jaar training gegeven.” Onder leiding van coach Guido Bonsen traint ze nu mee met Team Para Atletiek in Amsterdam. “Het team is in 2017 opgericht als team voor paralympische atleten. In de afgelopen jaren hebben zich echter ook valide atleten bij het team gevoegd. Inmiddels zijn wij dus de vier valide atleten van Team Para Atletiek”, legt Kika van Bergen en Henegouwen uit. Doordat het viertal fulltime met de paralympische atleten meetraint, krijgen zij de kans om van talent uit te groeien tot Olympische topsporter. “Wij leren veel van de paralympische sporters, die de nodige ervaring hebben op internationaal niveau. Aan de andere kant vinden zij het op hun beurt weer leerzaam om met ons te trainen. Een win-win situatie.” 

Verder

Zo springen Tara en Kika 10 tot 15 centimeter verder dan ‘para-concurrente’ Fleur Jong, wereldrecordhoudster bij het verspringen in haar discipline. “Doordat wij zo aan elkaar gewaagd zijn, dagen we elkaar op de atletiekbaan constant uit, waardoor we het beste in elkaar naar boven halen. Deze bundeling van krachten is uniek. Wij focussen ons op het EK voor landenteams en de Universiade (WK voor studenten). Ons doel op de lange termijn is om individueel mee te doen aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024.” 

Met Building Bridges zoekt het viertal naar sponsoring om onder meer trainingsstages te kunnen verwezenlijken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden