<p>Henny Reinders wacht op het Brusselplein op haar buurvrouw Beata. "Ik ga zeker stemmen." Foto: Roberto Cancian</p>

Henny Reinders wacht op het Brusselplein op haar buurvrouw Beata. "Ik ga zeker stemmen." Foto: Roberto Cancian

Stemmen soms op bijzondere locaties

  Nieuwsflits

LEIDSCHE RIJN/VLEUTEN/DE MEERN - Net als zoveel dit jaar is ook het stemmen tijdens de landelijke verkiezingen anders. In verband met de coronamaatregelen mocht er naast de woensdag ook al op diverse locaties op maandag en dinsdag worden gestemd. De ‘bekende’ locaties, waar mensen steevast heen gaan richting het stemhokje, zijn niet allemaal beschikbaar. “Mijn man en ik stemmen altijd bij de school in de buurt, maar dat kan nu niet”, geeft Henny Reinders aan.

Door Roberto Cancian

Doordat niet op alle vertrouwde locaties de deuren open mogen, zijn er andere organisaties en bedrijven die als stemlocatie zijn ingericht. Zo ook bioscoop Pathé. ‘Geen film kijken, maar stemmen in de bioscoop’. Elf Pathé bioscopen doen dit jaar dienst als stemlocatie tijdens de landelijke verkiezingen. “Ik ga misschien wel daarheen om te stemmen”, aldus Henny Reinders. Ze trotseert de kou en wacht op haar buurvrouw, die boodschappen doet. “Mijn man is wat ouder en mag ook per brief stemmen, maar dat doen we niet hoor. Wij gaan gewoon naar de stembus. Hij stemt altijd op een vrouw, waarom weet ik niet”, lacht ze. 

Nog niets gehoord

Zelf volgt ze de programma’s in de avond om een juist beeld te krijgen. “Ik ben het niet eens met het vaccinatiebeleid. Sommige mensen hebben al twee prikken gehad, maar mijn man - die hartpatiënt is - heeft nog niets gehoord. De risicogroepen hadden ze het best direct kunnen inenten.” Ze verwacht dat het minder druk wordt met stemmen. Haar buurvrouw Beata Gibala, die op dat moment net aansluit, heeft een andere mening. “Mensen moeten hun mening verkondigen en velen zullen dat echt wel gaan doen. Wanneer ze niet de moeite nemen om te stemmen, dan moeten ze ook niet klagen”, zegt ze stellig. 

Avondklok

Op welke partij ze stemmen, dat houden ze voor zichzelf. Wel willen ze nog wat kwijt over de avondklok. “Dat duurt te lang. Mensen willen bij hun ouders langs gaan en daarbij niet continu op de klok kijken omdat ze naar huis moeten”, geeft Beata Gibala aan. Wellicht gaat zij ook richting Pathé om haar kiesvakje in te kleuren. Het is de eerste keer dat Pathé haar vestigingen inzet als stemlocatie. “Dit past bij de multifunctionele inzet van Pathé voor maatschappelijke doeleinden, nu de bioscopen nog steeds gesloten zijn”, geeft Jacques Hoendervangers als algemeen directeur van Pathé aan. 

Zeker belangrijk

De 24-jarige Emiel wil ook zijn stem laten gelden. “Bij alle partijen is wel iets wat anders kan of mag, maar het is zeker belangrijk om je stem te laten gelden en niet verloren te laten gaan.” Daar is de 29-jarige Marjolijn het mee eens. “Iedereen moet natuurlijk zelf weten of hij of zij gaat stemmen. Ik ga zeker stemmen, dat zou iedereen eigenlijk ook moeten doen. Het is echter niet aan mij om anderen aan te sporen. Ik vind dat wanneer mensen commentaar hebben over bepaalde zaken, ze zeker moeten stemmen. Dit is je kans om jouw stem te laten horen.” Henny en Beata hebben alle boodschappen en gaan richting huis. “Jij gaat toch zeker ook wel stemmen”, roepen ze.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden