<p>Bij Anafora Parkrestaurant in het Máximapark wachten ze tot 'deze tijden' herleven. Foto: Happy Megally - Anafora Parkrestaurant</p>

Bij Anafora Parkrestaurant in het Máximapark wachten ze tot 'deze tijden' herleven. Foto: Happy Megally - Anafora Parkrestaurant

(Foto: )

Wachten tot terrassen weer open gaan

  Nieuwsflits

VLEUTEN - Afgelopen zondag sluimerde al door dat het kabinet geen ruimte ziet om nu de coronamaatregelen te versoepelen. Eerder was er nog sprake van dat eind maart de terrassen wellicht weer beperkt toegankelijk zouden zijn. De besmettingscijfers liggen daarvoor echter nog te hoog, is de gedachte vanuit Den Haag. “Jammer. Ik heb al sinds september geen terrasje meer kunnen pakken”, geeft de 19-jarige Hannah Fokker aan.

Door Roberto Cancian

Het definitieve besluit werd gisterenavond bekend gemaakt door demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. De paasdagen kunnen zodoende, mits het weer het al had toegelaten, niet op het terras doorgebracht worden. “Ik las zondag al het nieuwsbericht dat ‘de terrassen open met Pasen’ echt nog een brug te ver zou zijn”, geeft de studente van het Grafisch Lyceum in Utrecht aan. Happy Megally, eigenaar van het Anafora Parkrestaurant in het Máximapark, noemt het paradoxaal. “Ik had de hoop dat we open zouden mogen. Het is zwaar voor de ondernemers, maar onze gezondheid is belangrijker. Zelfs de politiek weet ook niet wat het beste is”, zegt hij. 

Verantwoorde manier

Toch is Megally ervan overtuigd dat het mogelijk is om de terrassen te open. “Wij zijn er klaar voor om dat op een verantwoorde manier te doen. Er is hier ruimte voor honderd mensen, maar dat mag voorlopig niet. Wel is er zodoende voldoende ruimte om het beheersbaar te maken en te houden.” 

Verstandiiger

De 19-jarige Hannah baalt dat het nog steeds niet mogelijk is om met een vriend of vriendin, op anderhalve meter afstand, op zijn tijd ‘een terrasje te pakken’. “Ik denk zelfs dat het verstandiger is om de terrassen wél open te gooien, zodat je als overheid veel meer controle houdt over grote groepen mensen. Want ook al mag het niet, ik weet vanuit mijn eigen omgeving dat die grote groepen toch wel bij elkaar komen. Ondanks dat ik het niet eens ben met de keuzes die worden gemaakt, denk ik niet dat hier op korte termijn verandering in zal komen. Zonde voor de ondernemers en ook zonde voor onze economie. Het is in mijn ogen te allen tijde belangrijk om de afweging te blijven maken tussen volksgezondheid en economie. De volksgezondheid staat op nummer één, maar we moeten niet vergeten hoe belangrijk een goede economie is.” 

Gestapelde stoelen

In Winkelcentrum Vleuterweide staan de stoelen op het terras bij de Italiaanse lunchroom Panino di Pino ook nog op elkaar gestapeld. “Het is zowel belangrijk voor ons als ondernemer als voor de mensen die ons bezoeken dat het terras weer open kan. Binnen hebben wij acht tafels, waar zestien mensen aan plaats kunnen nemen. Buiten is er plek voor dertig man”, geeft eigenaar Michael Prestifilippo aan. Tussendoor helpt hij een jongen met het kiezen van een ijsje. “Je merkt dat het mooie weer er weer aan komt. Leuk, maar het blijft afwachten hoe de situatie zou zijn wanneer het allemaal weer mogelijk is. Gaat iedereen dan naar het terras?” Hannah denkt van wel. “We zijn op een punt waarbij we het kunnen proberen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden