Logo brugutrecht.nl


<p>Richard Langerak komt, samen met een vriend, over de finish na een eerdere Ultraloop. Foto: James Kirby www.jameskirby.me.uk</p>

Richard Langerak komt, samen met een vriend, over de finish na een eerdere Ultraloop. Foto: James Kirby www.jameskirby.me.uk

Ultraloop op Malta voor het goede doel

  Nieuwsflits

DE MEERN - Om geld in te zamelen voor de hersenstichting, gaat de uit De Meern afkomstige Richard Langerak in oktober deelnemen aan een Ultraloop op Malta. “Deze ultieme uitdaging ga ik aan voor het goede doel. Mijn moeder is overleden aan de hersenziekte SCA, een zeer zeldzame ziekte. Met de loop wil ik zorgen dat er meer onderzoek naar gedaan kan worden.”

Niet veel mensen hebben de ziekte SCA, die staat voor spinocerebellaire ataxie. “Ongeveer 1.500 mensen in Nederland hebben de ziekte. De doktoren wisten in het begin niet wat er aan de hand was met mijn moeder. Er werd gedacht aan reuma. Toen ik 12 jaar oud was zat mijn moeder al in een rolstoel”, geeft Richard Langerak aan. Op de dag dat de 40-jarige inwoner uit De Meern hoorde wat zijn moeder mankeerde, kreeg hij ook bericht van zijn broer. “Die gaf aan ook SCA te hebben. Mijn ex-schoonmoeder en ex-vriendin hadden Huntington. Dat is ook een hersenziekte, die zeer zeldzaam is in Nederland. Ik heb mijzelf vervolgens ook laten testen, omdat er vijftig procent kans was dat ik ook SCA zou hebben”, aldus Langerak. Dat bleek niet het geval te zijn. Voor Richard een geluk, maar voor zijn moeder was het een zwaar proces.

Enorme uitdaging

De ultraloop is enerzijds om aandacht te vragen en geld op te halen voor de hersenstichting, maar ook ziet Richard Langerak het als een enorme uitdaging voor zichzelf. “Het is een afstand van 75 kilometer over een heel divers, heuvelachtig en gevarieerd parcours. Omdat het de bedoeling is om de ultraloop op de eilandengroep van Malta te doen op 8 oktober aanstaande, zal er ook nog twee keer een stuk met de kajak afgelegd moeten worden. Het zal afzien worden, maar ik ga er voor”, aldus Langerak. In vergelijking met de inspanning die hem te wachten staat, vindt hij het bij lange na niet opwegen met wat zijn moeder heeft meegemaakt en wat zijn broer nu meemaakt. “Hij is 42 jaar en gaat snel achteruit. Ik wil laten zien dat het de moeite waard is om te vechten. Mijn broer zoekt en denkt ook in oplossingen, net als dat mijn moeder begon met rolstoeldansen, omdat dat nog kon.” 

Alternatieve openingsdans

Richard Langerak danste zo twee seizoenen met zijn moeder en twee keer werd er afgedanst. “Op de bruiloft van een oom dansten wij een alternatieve openingsdans. De blik in haar ogen was zo mooi op dat moment. Samen hebben wij veel gehuild, maar ook veel gelachen. Bijna iedere dag was ik er, tot ze ze: ‘het is goed zo’. Voor haar en ook voor mijn broer wil ik deze rotziekte onder de aandacht brengen. Een ziekte die veel verschillende varianten kent, waarnaar onderzoek heel hard nodig is.” De motivatie om te slagen is gigantisch bij hem. “Vorig jaar heb ik nog mijn beide hamstrings gescheurd, dus de voorbereiding begon wat later. Nu lig ik echter redelijk op schema. Als training wil ik nog graag een marathon lopen, de komende maanden. Wanneer de ultraloop straks lastig wordt, dan beeld ik mij in hoe ik straks over de finish kom.” 

Steunen?

Wilt u Richard Langerak steunen, dan kan dat via: https://actie.hersenstichting.nl/actie/richard-langerak

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten