Logo brugutrecht.nl


<p>Deuren tijdelijk open tijdens proefevenementen. Afgelopen maandag trad Diederik Jekel op in Podium Hoge Woerd. Foto: Roberto Cancian</p>

Deuren tijdelijk open tijdens proefevenementen. Afgelopen maandag trad Diederik Jekel op in Podium Hoge Woerd. Foto: Roberto Cancian

Utrechtse podia tijdelijk weer open

  Nieuwsflits

LEIDSCHE RIJN - Utrechtse podia zijn van 19 tot en met 24 april eindelijk weer ‘open’ voor publiek. Al is het voor nu van tijdelijke duur. In heel Nederland vinden deze maand proefevenementen plaats. Zo ook in Podium Hoge Woerd, waar wordt getest hoe alles in zijn werk zal moeten gaan. “Hier hebben wij lang naar uitgekeken”, aldus Hanno Tomassen, de kersverse directeur van Podium Hoge Woerd.

Naast Podium Hoge Woerd vinden deze week in TivoliVredenburg, De Helling, EKKO en Stadsschouwburg Utrecht proefevenementen plaats. Er wordt gekeken hoe testen voor toegang bij een coronaproof programma in zijn werk gaat. Dat Diederik Jekel met het programma ‘Orde in de Chaos’ maandag mocht starten in het theater dat in Castellum Hoge Woerd is gevestigd, is wellicht een mooie opstap naar betere tijden. Hij nam het publiek - de zaal was uitverkocht - mee in de orde van de chaos van de wetenschap. De pilots in de cultuursector vinden plaats om ervaringen op te doen met de (snel)testinfrastructuur.

Sneltesten

“Sneltesten kunnen een belangrijk instrument worden om het maatschappelijk leven weer op gang te brengen, zolang de vaccinatiegraad nog niet voldoende is.” Met deze pilots gaat de overheid de bereidheid, beheersbaarheid en uitvoerbaarheid van het sneltesten onderzoeken. En de podia en kunstinstellingen doen ervaring op. De pilots zijn de eerste stap naar een echte heropening van de cultuursector. De hoop en verwachting is dat na de testperiode de routekaart hopelijk sneller kan worden bewandeld.

Tickets

Sinds 8 april konden tickets worden geboekt. Na Diederik Jekel staat op dinsdag 20 april Laura van Dolron in Podium Hoge Woerd. Woensdag volgt Erik Vloeimans ‘Gatecrash’. Uiteraard blijven de coronaprotocollen daarbij gehandhaafd, ook de anderhalve meter. De concert- en voorstellingsgebonden horeca mocht wel open voor een drankje. Ook was het mogelijk om de zalen naar volle ‘coronacapaciteit’ te benutten. Daardoor is een pilot anders dan een Fieldlab. Dát zijn grootschalige proefevenementen, waarbij wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Daar worden doelbewust coronamaatregelen losgelaten, bij de pilots is dat niet het geval. 

‘Lang naar uitgekeken’

Hanno Tomassen: “Ook al is het voorzichtig en onder duidelijke voorwaarden, we zijn blij met het eerste perspectief op heropening. Artiesten, publiek en wijzelf hebben hier lang naar uitgekeken. Het zou mooi zijn om ons vooral een deel van de oplossing te laten zijn.” Podium Hoge Woerd, EKKO, De Helling, TivoliVredenburg en de Stadsschouwburg Utrecht presenteren in totaal achttien evenementen. Het betreft een gevarieerd aanbod; voorstellingen, concerten in verschillende genres, debatavonden en cabaret. Een divers programma, dat voor het publiek voor voldoende afwisseling zorgt en tegelijkertijd voor al het personeel voor spannende uitdagingen. De Utrechtse podia schuiven al maanden alle programma’s door en kijken reikhalzend uit naar meer vertier.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten