<p>Foto: Johan Maaswinkel</p>

Foto: Johan Maaswinkel

Lintje voor Miecke Monden, steun en toeverlaat ouderen

  Nieuwsflits

UTRECHT - De rollators stonden paraat, de oranje tompoezen waren ingeslagen... De bezoekers en vrijwilligers van dienstencentrum De Roef in De Meern waren maandagochtend klaar voor de uitreiking van een koninklijke onderscheiding door burgemeester Sharon Dijksma aan de 74-jarige Miecke Monden. Acht jaar geleden was zij een van de mensen die het ontmoetingscentrum voor sluiting behoedde. 

Bezoekers van het internetcafé, de wijkregisseur van Gemeente Vleuten- De Meern, de leden van vereniging Dwarsverband, het bestuur van dienstencentrum De Roef; ze zetten allemaal met veel plezier hun handtekening onder de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding voor Miecke Monden. Dat is niet voor niets. Als het vrijwilligerswerk niet al uitgevonden was, dan had Miecke Monden dat gedaan. De lijst klussen is oneindig, voor het aanvragen van de onderscheiding was een kleine greep uit het aanbod al genoeg. 

Pleisterplek

Mooiste succes is misschien toch wel het behoud van De Roef, pleisterplek voor honderden ouderen in De Meern. In februari 2013 kwam het nieuws naar buiten dat het dienstencentrum moest sluiten en de beheerder ontslagen zou worden. Het gezellige centrum ontving en ontvangt wekelijks zo’n achthonderd bezoekers gedurende honderd uur aan tientallen uiteenlopende activiteiten per week. De bezoekers lopen de deur plat voor een bont aanbod, van bridge en gym tot internetcafé, dansen en zingen. Zelfs in coronatijd is onder strenge veiligheidsmaatregelen ontheffing verleend voor enkele senioren die er graag een kopje koffie tegen de eenzaamheid komen doen.  

Rollatorrellen

Mede op initiatief van Miecke Monden werd acht jaar geleden een burgerinitiatief gestart om De Roef te behoeden voor de voorgenomen sluiting. Dankzij de beroemde rollatorrellen (een optocht van bezoekers van De Roef die tegen sluiting protesteerden), kreeg De Roef voldoende publiciteit en publieke steun zodat zij met hulp van de gemeente Utrecht als Buurthuis in Zelfbeheer kon blijven bestaan. Het ontslag van de beheerder werd voorkomen. 

Nadat Miecke twee jaar geleden zelf met succes een lintje aanvroeg voor Roef-beheerder Ineke Schols, draaiden de rollen dit jaar om. Samen met secretaris Leonie Brinkhof benaderde ze een grote groep mensen die Miecke kenden van het vrijwilligerswerk. Want het succesvolle behoud van De Roef was niet de eerste vrijwilligersklus die Miecke Monden ooit oppakte.

“Het was zo’n moeder die altijd wel wilde helpen en op wie je vrijwel nooit vergeefs een beroep deed,” zegt een voormalig onderwijzer. Of het nou ging om de oprichting van een peuterspeelzaal in haar vroegere woonplaats Noordwijkerhout, trouwe hulpmoeder op de Paus Johannesschool, projecten voor de rooms-katholieke Mariakerk in De Meern en huiskamercomputercursussen voor huisvrouwen in de jaren tachtig en negentig, Miecke Monden zat nooit stil. Met succes regelde Monden computers en hielp zo honderden Meernse vrouwen aan de pc en later iPad. Haar achtergrond in het onderwijs en engelengeduld kwamen daar goed van pas, haar optimistische en opgeruimde karakter misschien nog veel meer. Dat ze zelf ook nog maar net de lol van computers en gadgets had ontdekt deerde haar niet. “Zolang ik zelf altijd maar één les voor lig op mijn leerlingen is er niets aan hand”, zo hield zij haar drie kinderen destijds voor. 

Internetcafé

Miecke Monden hielp in 2002 mee met het starten van het Internetcafé in Dienstencentrum De Roef. Sindsdien geeft ze senioren uit Vleuten-De Meern als vrijwilliger les op de computer, tablet en smartphone. E-mailen, whatsappen, beeldbellen en internetbankieren, er is altijd wel iemand die uitleg kan gebruiken of voor de gezelligheid nog maar een extra lesje plant. 

Als er iets gevraagd wordt, dan springt Miecke bij. Collecteren voor goede doelen, gezinnen in problemen helpen, het was en is niet snel te veel. Samen met haar man Jan ondersteunde zij begin deze eeuw op een frans vakantiepark Nederlandse gezinnen met een gehandicapt gezinslid. Ze maakte er in het voorjaar vakantiehuizen schoon en hielp in de zomer met de verzorging. Alles om gezinnen toch een onbezorgde tijd te geven.

Kind aan huis

Altijd in de bres voor ouderen, het riante netwerk, Miecke zit nog in diverse overlegorganen en is kind aan huis bij ambtenaren, bestuurders en serviceclubs, doet vermoeden dat ze zelf nog niet op leeftijd is. Dat is maar schijn. Ze hoopt dit najaar 75 te worden. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden