Logo brugutrecht.nl


<p>Het ontwerp van het Anton Geesink Vijfje werd ceremonieel onthuld bij het Anton Geesink-standbeeld in Utrecht, door kleindochter Leonie Geesink. </p>

Het ontwerp van het Anton Geesink Vijfje werd ceremonieel onthuld bij het Anton Geesink-standbeeld in Utrecht, door kleindochter Leonie Geesink.

Herdenkingsmunt is eerbetoon aan Anton Geesink

  Nieuwsflits

UTRECHT - Vandaag heeft de Koninklijke Nederlandse Munt de eerste herdenkingsmunt van 2021 onthuld. Deze munt is een eerbetoon aan de Utrechtse judoka Anton Geesink. Geesink vergaarde 60 jaar geleden wereldwijde roem, toen hij als eerste niet-Japanner het wereldkampioenschap judo won in de zwaarste klasse. Het ontwerp van het Anton Geesink Vijfje werd vandaag ceremonieel onthuld bij het Anton Geesink-standbeeld in Utrecht door kleindochter Leonie Geesink. Het Anton Geesink Vijfje wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën.

Anton Geesink (1934-2010) heeft grote sporen achtergelaten op het Nederlandse én internationale sportlandschap. Hij won in totaal driemaal de wereldtitel, eenentwintig keer het Europees kampioenschap en behaalde een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 1964. Ook buiten de judomat heeft Geesink veel betekend voor de judosport. Hij nam verschillende initiatieven om de ingewikkelde spelregels van judo begrijpelijker te maken. Zo bedacht Geesink de contrasterende kleuren van de tegenstanders. Waar beide judoka’s eerst wit droegen bij wedstrijden, draagt tegenwoordig een van de twee een blauw pak. Hierdoor zijn de judowedstrijden een stuk beter te volgen door de scheidsrechter en het publiek. Na het winnen van zijn olympische titel opende Geesink een sportschool in Utrecht, waar hij zelf les gaf. De straat waarin de school staat, heet sindsdien de Anton Geesinkstraat. In de Utrechtse Wijk C, waar Geesink geboren is, is de judoka vereeuwigd als standbeeld.

Muntonthulling

Vandaag is het ontwerp van het Anton Geesink Vijfje onthuld bij het standbeeld van Anton Geesink in Utrecht. De eer van de onthulling viel toe aan Leonie Geesink, kleindochter van de judoka. De herdenkingsmunt is in Nederland een wettig betaalmiddel met een nominale waarde van vijf euro. Voor verzamelaars verschijnt het Vijfje ook in Zilver en in Goud (het Anton Geesink Tientje, nominale waarde tien euro). Bovendien wordt er een speciale set ‘Tokio toen en nu’ uitgebracht met het Anton Geesink Vijfje in Zilver Proof en een exclusieve zilveren Noël van ’t End-penning (de huidige wereldkampioen judo). Op 23 juni a.s. zal de ceremoniële Eerste Slag van de herdenkingsmunt plaatsvinden, waarna de munt uitgeleverd zal worden.

Muntontwerp

Het Anton Geesink Vijfje is ontworpen door kunstenaar Malin Persson. Op de voorzijde is Koning Willem-Alexander afgebeeld. Zijn hoofd wordt omkranst door het symbool van de ‘Kodokan’, de eerste judoschool die in 1882 in Tokio werd opgericht. Op de keerzijde is Anton Geesink te zien tijdens zijn overwinning op de Olympische Spelen in Tokio van 1964. Met geconcentreerde blik houdt hij zijn tegenstander in de houdgreep. De cirkels symboliseren de twintig seconden waarin de houdgreep vastgehouden moet worden om een judowedstrijd te winnen. Daarnaast weergeven de cirkels een opkomende zon: Japan wordt het ‘Land van de Rijzende Zon’ genoemd. Het Anton Geesink Vijfje is vanaf vandaag te bestellen via www.knm.nl/antongeesink

Serie sporticonen

Met de serie sporticonen worden Nederlandse sporters herdacht die een bijzondere plek hebben in het nationale sportgeheugen. Een uitvraag middels een internetconsultatie leverde het voorstel op om een munt uit te geven ter ere van Anton Geesink. Vorig jaar besloot Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst, Hans Vijlbrief, om in de serie sporticonen een munt uit te brengen ter ere van de judolegende. Nu de Olympische Spelen in 2021 in Tokio zullen worden gehouden, is dit een mooi moment om dit nationale sporticoon te gedenken met een munt. De afgelopen jaren zijn in deze serie het Johan Cruijff Vijfje, het Fanny Blankers-Koen Vijfje en het Jaap Eden Vijfje uitgegeven.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten