Logo brugutrecht.nl


<p>Vooral het aantal vogels is enorm toegenomen. Blauwborsten (foto), tjiftjaffen en rietzangers maken graag hun nestje in het jonge bos. Foto: Natuurmonumenten – Linda van der Veeken&nbsp;</p>

Vooral het aantal vogels is enorm toegenomen. Blauwborsten (foto), tjiftjaffen en rietzangers maken graag hun nestje in het jonge bos. Foto: Natuurmonumenten – Linda van der Veeken 

Biodiversiteit Parkbos de Haar in de lift

  Nieuwsflits

HAARZUILENS - Natuurmonumenten opende vijf jaar geleden Parkbos de Haar op landgoed Haarzuilens. Een spiksplinternieuw bos van ruim 70 hectare, midden in de Randstad. Het gaat ontzettend goed met het jonge bos. De bomen groeien snel, de biodiversiteit neemt erg toe en recreanten weten het te vinden.

Bij de aanleg gingen er 70.000 jonge, vooral inheemse, bomen de grond in. Een groot deel is aangeplant door natuurliefhebbers uit het hele land. Er staan zo’n vijftig soorten bomen en struiken, zoals beuken, elzen, lindebomen en eiken, maar ook fruitbomen. De boompjes waren in 2016 niet groter dan een kleuter. Inmiddels hebben ze, afhankelijk van de soort, een serieuze lengte bereikt. En in de meeste gevallen kun je er al niet meer overheen kijken. Het gevoel van een bos begint na vijf jaar echt te ontstaan.

Allerlei soorten dieren

Ook de biodiversiteit in het bos nam enorm toe. Het is een steeds belangrijker leefgebied van allerlei soorten dieren. Vooral het aantal vogels is enorm toegenomen. Blauwborsten, tjiftjaffen en rietzangers maken graag hun nestje in het jonge bos. Het aantal broedende vogelpaartjes in het landgoed Haarzuilens is tussen 2013 en 2019 verdubbeld; van 600 naar 1200. En dat komt voor een groot deel door aanplanting van het nieuwe bos. Maar ook reeën, wezels, hazen, rugstreeppadden en vlinders weten hun weg naar het bos te vinden.

Kleine vogeltjes

“Het is ontzettend leuk om de ontwikkeling van zo’n jong bos vanaf het begin te kunnen volgen”, zegt boswachter Floor Woortman. “Het zijn steeds andere fases. Nu kun je vooral genieten van de kleine vogeltjes die van ruigtes houden. Over een aantal jaren, als de bomen groter zijn, verdwijnen deze weer. Dan kun je de echte bosvogels zien, zoals een boomkruiper of specht.” Natuurmonumenten verwacht dat over vijftien tot twintig jaar Parkbos de Haar een ‘echt’ bos is. Waar je tijdens de lockdown in sommige natuurgebieden over de hoofden kunt lopen, kun je in Parkbos de Haar nog echt genieten van de rust, ruimte en stilte. Voorlopig nog althans, want waar het voorheen nog een ‘hidden gem’ was, wordt het parkbos door steeds meer wandelaars en fietsers ontdekt. “En terecht”, volgens de boswachter. “Je ziet in deze tijd hoe belangrijk het is om dichtbij huis toegang te hebben tot natuur. En dit is echt een uniek stukje natuur op steenworp afstand van Utrecht.”

Hendrik Copijn

Parkbos de Haar is geïnspireerd op het oorspronkelijke ontwerp van het park bij het kasteel van de befaamde tuinarchitect Hendrik Copijn. Er zijn, naast 70.000 bomen, nieuwe bomenlanen, vijvers, sloten en ligweides aangelegd. Een brug over de vijver, een moeras met moeras-cipressen en zitbanken bepalen de kern van Parkbos de Haar. Fiets- en wandelpaden maken het parkbos goed toegankelijk. Voor kinderen zijn er het vlonderpad en de stapstenen. Daarmee is dit bos een belangrijk onderdeel van landgoed Haarzuilens, ontwikkeld als natuur- en recreatiegebied voor de nieuwe woonwijken aan de westkant van Utrecht.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden








Nieuwsoverzicht

Meer berichten