Logo brugutrecht.nl


<p>Samson bleef mentaal overeind dankzij de koeien uit zijn kindertijd in Burundi.</p>

Samson bleef mentaal overeind dankzij de koeien uit zijn kindertijd in Burundi.

(Foto: Bas Klemann)

Stilstaan bij Wereldvluchtelingendag

  Nieuwsflits

UTRECHT - Zondag was het Wereldvluchtelingendag. Een dag om extra stil te staan bij alle mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of onderdrukking. Wat de makers van de podcast Radio Einstein betreft is er geen betere manier om bij het lot van vluchtelingen stil te staan dan door naar hun verhalen te luisteren. Soms zijn ze uitzichtloos, soms juist hoopgevend, maar bovenal zijn het indringende verhalen over de kunst van het wachten en de hoop op een beter leven.

De Utrechtse podcast Radio Einstein brengt verhalen over het leven in een asielzoekerscentrum. Speciaal voor Wereldvluchtelingendag lanceerden ze zondag een nieuwe serie verhalen: ‘Dierbare Dingen’. In een knusse pipowagen op de parkeerplaats van het Utrechtse asielzoekerscentrum, interviewde radiomaker Misha Koole (maker voor onder meer NPO Radio 1 en de VRT Radio) voor Radio Einstein asielzoekers uit alle windrichtingen. Van Afghanistan tot Burundi en van Jemen tot Zuid-Soedan. 

In schoenen van asielzoeker

Samen met een team van (theater)makers van het Overvechtse Stut Theater verwerkt Misha die interviews tot sfeervolle documentaire verhalen met als doel om de luisteraar eventjes in de schoenen van een asielzoeker te plaatsen. In de serie ‘Dierbare Dingen’ vertellen bewoners van het AZC verhalen aan de hand van een voorwerp dat belangrijk voor ze is. Zo is er de 28-jarige Friday uit Nigeria, die de afgelopen vijftien jaar door Europa trok op zoek naar een plek waar hij mag blijven. Hij vertelt over een ketting met een klein houten kruisje dat hij ooit van zijn oma kreeg. Weaam uit Sudan laat haar favoriete jurk zien die ze alleen onder speciale omstandigheden weer opnieuw zal dragen. Hartsvrienden Mohammed en Hossain komen uit Jemen en vertellen een ongelooflijk verhaal over de kracht van een potje Jeminitische honing. Dan Samson uit Burundi, die in 2003 naar Nederland vluchtte.

Achtbaan

De achttien jaar die volgden, waren een achtbaan van gebeurtenissen. Van jarenlang dakloos zijn tot een goedgekeurde verblijfsvergunning. Samson vertelt hoe hij mentaal overeind bleef dankzij de koeien uit zijn kindertijd en leest voor uit een verzameling bijzondere kaartjes. Voor het vorige seizoen van Radio Einstein, ‘Het Cadeau’, werkten ze samen met zes Utrechtse kunstenaars. Aan de kunstenaars werd gevraagd een portret te maken van een asielzoeker, volledig vrij vanuit hun eigen discipline. Dat portret kregen de asielzoekers uiteindelijk cadeau. Er was één spelregel: pas aan het einde, als het portret af was, mochten ze elkaar ontmoeten. Het bijzondere maakproces van het portret werd vastgelegd in de podcast. Het NPO Radio 1-programma Vink, gemaakt door Vincent Bijlo, Mischa Blok en Stan Putman, recenseerde ‘Het Cadeau’ van Radio Einstein met respectievelijk 4,5 en 5 sterren met de aanbeveling: “Dit verdient een groter publiek, dit zijn hele mooie portretten om nieuwe Nederlanders te leren kennen.” Luister via radioeinstein.nl naar: ‘Dierbare Dingen’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden