Logo brugutrecht.nl


<p>Onderwijswethouder Anke Klein en Elif-Mira uit groep 4 openen samen Kindcentrum Rijnvliet. Foto: Kindcentrum Rijnvliet</p>

Onderwijswethouder Anke Klein en Elif-Mira uit groep 4 openen samen Kindcentrum Rijnvliet. Foto: Kindcentrum Rijnvliet

Opening kindcentrum met Rijnvlietdans

  Nieuwsflits

LEIDSCHE RIJN - Kindcentrum Rijnvliet, het eerste gebouw in Utrecht dat speciaal als kindcentrum is ontworpen, werd maandag officieel geopend. Kinderen van 0 tot 13 jaar kunnen er leren, spelen, sporten en zich op allerlei manieren ontwikkelen. Kindcentrum Rijnvliet maakt deel uit van de gelijknamige wijk.

De regen maakte maandagochtend duidelijk hoe goed georganiseerd team en ouders zijn. Het openingsprogramma in de openlucht op het plein, met dansende, zingende kinderen en de genodigden én ouders op afstand, werd naar binnen verplaatst. Ouders keken thuis coronaproof mee via een livestream. De genodigden keken in een lokaal mee via het digibord.

Een grote familie

Alle ruim honderd kinderen, 0 en 1-jarigen, peuters tot en met de 13-jarigen, waren erbij in de centrale ruimte. Als een grote familie. Oudere kinderen zwaaiden naar hun jonge broertjes en zusjes, die nog wel heel bedeesd om zich heen keken. De meeste kinderen droegen een feestelijk oranje Rijnvlietshirt. Na de speeches zongen ze hun Rijnvlietlied en dansten ze de Rijnvlietdans.

Elif-Mira (groep 4) was op 18 augustus 2018 de eerste leerling van kindcentrum Rijnvliet. Nu mocht ze, samen met wethouder Anke Klein, trots het lint doorknippen. Daarmee werd het gebouw officieel geopend.

Onder een dak

Kinderopvang voor de allerjongsten, een basisschool, buitenschoolse opvang, ateliers en een sporthal vinden ouders bij Rijnvliet onder een dak. Openbare basisschool Rijnvliet en Kind & Co ontwikkelden samen één organisatie met eenzelfde pedagogische visie. Zo’n integraal kindcentrum (ikc) is prettig voor ouders en kinderen. Het motto is ‘Op avontuur!’

Het idee is dat kinderen zich hier onbegrensd kunnen ontwikkelen op allerlei gebied. Kindcentra worden op meer locaties in Utrecht ontwikkeld, als samenwerking tussen kinderopvangorganisaties en basisscholen. En meestal in bestaande gebouwen. Dat voor het laten bouwen van een passend gebouw nog nieuwe spelregels moesten worden ontwikkeld, noemde wethouder Anke Klein in haar toespraak.

Kindcentrum Rijnvliet is nieuw en zo gebouwd dat kinderen elkaar ‘vanzelf’ kunnen ontmoeten, net als in een gezin. De ruimtes en lokalen zijn flexibel. Veilig en beschut als dat nodig is, maar ook uitdagend, uitnodigend en avontuurlijk. Je kunt er op veel manieren leren. Dat alles maakt Kindcentrum Rijnvliet bijzonder, een plek waar ieder kind straalt. Het ontwerp is van Negen Graden Architectuur in Amersfoort.

Brug

Het gebouw staat middenin de nieuwe wijk Rijnvliet. Het vormt letterlijk en figuurlijk de brug tussen de wijkbewoners, natuurgebied het Voedselbos en het kindcentrum. Een houten wandelpad slingert dwars door het gebouw, als een openbaar pad tussen de wijk, het kindcentrum en de natuur. Pedagogisch medewerkers en leraren willen actief deel uitmaken van de wijk. Verenigingen kunnen bijvoorbeeld ook gebruikmaken van de gymzaal, die is toegerust met een interactieve digitale wand.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden