Logo brugutrecht.nl


<p>Erwin houdt de opties voor de zomervakantie nog open, na eerder al op Ibiza te zijn geweest.</p>

Erwin houdt de opties voor de zomervakantie nog open, na eerder al op Ibiza te zijn geweest.

(Foto: Roberto Cancian)

Corona: gaan we wel of niet op vakantie?

  Nieuwsflits

LEIDSCHE RIJN - Vanaf afgelopen weekend zijn de maatregelen rondom Covid-19 verder versoepeld. ‘We’ mogen weer meer. Toch merk je dat veel mensen nog twijfelen wat ze gaan doen deze zomer. “Misschien toch nog maar even rustig aan doen dit jaar, om er volgend jaar dan wat meer tegenaan te gooien”, zegt de 63-jarige Wim.

Door Roberto Cancian

Het is wikken en wegen wat te doen deze zomer. Dat geeft de 26-jarige Soraya aan, als zij in het Máximapark loopt. “Wij zouden eigenlijk vorig jaar naar Amerika gaan, omdat een neef van mijn partner ging trouwen. Het was voor ons helaas niet mogelijk om te gaan, in verband met alle maatregelen. Begrijpelijk, maar wel jammer natuurlijk. Uiteindelijk zijn we thuis maar aan de gang gegaan om één en ander op te knappen. En er zijn zonnepanelen en een dakkapel geplaatst”, lacht ze.

Dagjes uit in Nederland

Wat er dit jaar op het programma staat wat betreft vakantieplannen, dat weet ze nog niet. “Wanneer we gaan, dan leuke dagjes uit in Nederland. Bijvoorbeeld naar de Waddeneilanden of een dagje naar de dierentuin. Wij hebben een kleintje van 3 jaar, dus dat is ook prima hoor.” Op de vraag waar ze graag heen zou willen wanneer alles weer kan, hoeft ze niet lang na te denken. “Naar Costa Rica. Daar zijn wij drie jaar terug geweest, in combinatie met een rondreis door Amerika. Zo mooi en zo leuk, daar wil ik echt volgend jaar weer naartoe.”

Dan loopt ze verder door al het groen dat het Máximapark te bieden heeft. “Het is sowieso heerlijk om buiten te zijn, hier is het ook heel erg mooi”, roept ze nog na. Wanneer er vrijdagmiddag contact wordt opgenomen met Reisbureau TUI in Vleuten, vertelt een vriendelijke stem - via een ingesproken bericht - dat het reisbureau blij is met de enorme belangstelling voor reizen. Even later komt een medewerkster aan de telefoon. Zij is net in gesprek met een klant aan de balie en geeft aan later terug te zullen bellen. Dat telefoontje komt er echter niet...

Anders na de versoepelingen

De 43-jarige Erwin is net terug van een week Ibiza. “Dat was best nog een heel gedoe met de PCR-test en formulieren die ingevuld moesten worden. Daar op straat moesten wij ook nog een mondkapje dragen. Het zal nu wel anders worden met de versoepelingen.” Wat hij verder gaat doen, dat weet hij nog niet. “Het plan om te gaan is er wel, maar ik kijk het nog even aan. Wanneer de temperatuur goed is, dan is het overal goed te doen.” De 21-jarige Meike heeft wel haar reis al geboekt. “Twee weken naar Fuerteventura, waar we met een aantal vriendinnen een huis hebben gehuurd. Beetje relaxen, lekker zwemmen en wat eten, zónder dat we van alles moeten. Wanneer we uit kunnen gaan, dan doen we dat zeker. Het is al weer zo lang geleden. Daarbij letten we wel op waar we heen gaan; daarom ook het huis en geen groot hotel. Een beetje je eigen ‘space’ is toch wel lekker.”

Naar familie in Turkije

Voor Emin wordt het een vakantie zoals die er vorige jaar ook al uitzag. “Wij gaan als familie niet en blijven gewoon in Nederland. Wij zouden graag naar onze familie in Turkije gaan, maar daar is het nog echt lastig met betrekking tot corona. Ik kom zelf uit een klein dorpje en daar is het nog niet allemaal onder controle. De familie daar maakt het goed, maar voor ons is het beter om nog een jaartje te wachten. Zelf heb ik ook mijn tweede vaccinatie nog niet gehad en tot die tijd houd ik me sowieso rustig. Dat lijkt me welkte beste”, zegt hij met een zuinige lach. Zijn cappuccino die hij heeft besteld bij Anafora Parkrestaurant, wordt net gebracht. “Het is fijn dat we hier ook weer gewoon kunnen zitten en het weer werkt ook mee.” Op de vraag hoe hij verder de zomer tegemoet gaat, haalt hij eerst zijn schouders op. “Af en toe een kopje koffie op het terras en maar gewoon doorwerken, om dan volgend jaar misschien zes weken op vakantie te kunnen gaan. Het is alweer te lang geleden dat wij de familie hebben gezien in Turkije”, aldus de 50-jarige Emin. Nu alle versoepelingen zijn doorgevoerd is de run op vakanties enorm. Wel zie je dat de prijzen ook omhoog schieten. “Wij waren twee jaar terug nog in een hotel in Italië. Wanneer je daar nu weer naar toe wilt in dezelfde periode als toen, betaal je bijna 600 euro meer. Ik begrijp dat de hotels het lastig hebben gehad, maar de verschillen zijn wel enorm”, zegt de 43-jarige Carla. Of het haar zal weerhouden om te gaan? Ze denkt van niet. “Net als iedereen willen wij ook graag met het gezin er even tussenuit. Wel gaan we met de auto, zodat we terug kunnen wanneer we willen.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten