“Ik was zo blij toen ik de mail ontving", zegt Yvonne Krijgsman. "Ik had oprecht niet verwacht dat ik zou winnen." Foto: Martijn Sierhuis
“Ik was zo blij toen ik de mail ontving", zegt Yvonne Krijgsman. "Ik had oprecht niet verwacht dat ik zou winnen." Foto: Martijn Sierhuis (Foto: )

Yvonne Krijgsman wint schrijfwedstrijd

  Nieuwsflits

‘semi lockdown kan af en toe deprimerend zijn'

Door Joyce Pherai

LEIDSCHE RIJN - De fantasieverhalen van Yvonne Krijgsman (17) rollen zó uit haar pen. Recent won zij de ‘Verhalenwedstrijd Ansicht’. Met deze schrijfwedstrijd helpt RAUM jong talent bij de start van hun schrijfcarrière. Een mooie kroon op het werk van Yvonne, die al sinds haar veertiende een bevlogen schrijfster is.

“Mijn lerares Nederlands tipte mij over de schrijfwedstrijd, omdat ze wist dat ik van schrijven hield. Dat was ergens in maart en we zaten midden in de lockdown. Ik had dus alle tijd om mijn fantasie de vrije loop te geven. Ik schreef mij in voor de wedstrijd en heb in totaal vier weken aan mijn verhaal gewerkt. Dit deed ik uiteraard naast mijn schoolwerk”, vertelt de fanatieke gymnasiumleerling enthousiast.

Toen Yvonne uiteindelijk de uitslag van de wedstrijd binnenkreeg, was zij enorm verrast: “Ik was zo blij toen ik de mail ontving! Ik had oprecht niet verwacht dat ik zou winnen. Ik zat toen in een ‘semi lockdown’ en dat kan af en toe best een beetje deprimerend zijn. Het winnen van de schrijfwedstrijd was dan ook mijn lichtpuntje tijdens de coronaperiode. Ik had eerst totaal geen inspiratie voor mijn verhaal. Het coronavirus dat op dat moment om ons heen greep, met name de impact daarvan op de samenleving, werd uiteindelijk mijn inspiratie.”

Yvonne licht een tipje van de sluier op over haar winnende verhaal: “Twee meiden die onder bijzondere omstandigheden vriendinnen worden, spelen de hoofdrol in mijn verhaal. Na het coronavirus, waartegen uiteindelijk een vaccin werd gevonden, brak in het jaar 2037 opnieuw een pandemie uit. Dit keer overleefde een groot deel van de bevolking het niet en slechts dertig procent van de wereldbevolking bleef over. Het nieuwe virus zorgde ervoor dat paniek en angst iedere vorm van redelijkheid uit de mensheid hadden verdreven. Niemand kon zich weren. Een Franse wetenschapper bleek onze redding te zijn. Zij had een remedie ontdekt: ze kwam erachter dat dieren immuun waren voor het virus en dat die onschendbaarheid verborgen zat in het DNA van de dieren, wat haar de aanmoediging gaf het DNA van dieren met dat van mensen samen te voegen. Absurd, maar het werkte. Het gevolg was wel dat men een deel van zijn menselijkheid moest inruilen om gered te kunnen worden. Alle overlevenden werden deels dier. Zowel van binnen als van buiten…”

Klassenmaatschappij

Ze vertelt verder: “Er ontstond een klassenmaatschappij, waarbij de samenleving werd onderverdeeld in twee groepen: de roofdieren en de prooidieren. Een sterke hiërarchie zorgt voor een fragiele balans onder de mensheid. Bovenaan staan de roofdierhybriden, zoals ze ook in de dierenwereld bovenaan de voedselketen stonden. Deze verhoudingen komen zowel terug in ons politieke systeem; het hele Nederlandse parlement bestaat uit roofdieren. De twee meiden in mijn verhaal zijn beide prooidieren. De een leeft vanuit angst en de ander vindt dat er verandering moet komen in het systeem. Het verhaal neemt een onverwachte wending als een van de vriendinnen zich kandidaat wil stellen als minister-president.”

Het verhaal van Yvonne werd beoordeeld op creativiteit, originaliteit, taal en verbeeldingskracht. Ze is als winnaar gekozen uit dertig inschrijvingen.

De wedstrijd van RAUM was overigens niet de eerste schrijfwedstrijd waar ze aan meedeed. Yvonne heeft de afgelopen jaren aan meerdere schrijfwedstrijden voor jongeren meegedaan, omdat dit haar helpt om haar schrijfskills verder te ontwikkelen. Zo is eerder haar verhaal voor de wedstrijd ‘De zwarte agenda’ gepubliceerd in een bundel. Fantasie is echt haar genre en haar schrijfstijl omschrijft ze als poëtisch. Yvonne is van plan om de komende jaren haar eigen stijl verder te ontdekken. Haar droom is om over een paar jaar haar eerste boek uit te brengen. Yvonne: “Maar eerst wil ik cum laude slagen voor het gymnasium. Volgend jaar zit ik in het examen jaar en dan zal ik een keuze maken voor een studie. Wat het uiteindelijk gaat worden? Geen idee! Mij lijkt een studie Psychologie, Beeldende Kunst of Nederlands erg interessant. ”

De schrijfwereld ligt aan haar voeten. Yvonne is in ieder geval een opkomend jong talent die je in de gaten moeten houden. Benieuwd naar haar winnende verhaal? Kijk op https://raumutrecht.nl/event/verhalenwedstrijd-ansicht-middelbare-scholieren-utrecht/.

www.regioleidscherijn.nl

Op www.regioleidscherijn.nl vind je naast blogs van bewoners, ook nieuws uit Leidsche Rijn en Vleuten - De Meern.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden