Atlete Mariska Bun na haar halve finale bij de Nederlandse Kampioenschappen Atletiek in Den Haag
Atlete Mariska Bun na haar halve finale bij de Nederlandse Kampioenschappen Atletiek in Den Haag (Foto: Roberto Cancian)

Halve finale eindstation Mariska Bun

  Sport

Roberto Cancian

Wind spelbreker richting nieuw PR

Afgelopen weekend waren de Nederlandse Kampioenschappen Atletiek in Den Haag. Op de atletiekbaan van Haag Atletiek kwam AV Phoenix atlete Mariska Bun zowel op vrijdag als op zaterdag in actie. Op de 100meter wist ze vrijdag haar serie winnend af te sluiten. Dat ze na het horen van haar naam de handen in de lucht stak en een glimlach van oor tot oor trok, was goed te begrijpen. Winst in de serie betekende automatisch een plek in de halve finale op de sprintafstand. "Ik liep een ontspannen race en ondanks de wind tegen wilde ik voor een nieuw persoonlijk record gaan", zei Mariska Bun direct na haar race.

LEIDSCHE RIJN - De 12.11 seconde wat de medewerkster van Go Fysio in Terwijde als persoonlijk snelste tijd had, zat er niet in op de baan in Den Haag. Met 12.32 seconde mocht ze tot dan toe tevreden zijn. "De wind maakte het lastig om snellere tijden te lopen. Ondanks de winst was ik niet helemaal tevreden over de serie ondanks dat ik goed startte. Een paar weken terug had ik te maken met een stressfractuur aan mijn voet. Eigenlijk wilde ik ook nog de horden lopen maar ik houd het hier bij de 100 meter en de 200 meter", zei ze vrijdag. In de halve finale trof de 25-jarige Bun niet de Utrechtse Dafne Schippers en N'Ketia Seedo maar wel Jamile Samuel, Naomi Sedney en Kadene Vassell. Dat drietal liep onder de twaalf seconden waar Bun vijfde werd in 12.46 seconde waarna haar toernooi er op zat op deze afstand. Vanaf de tribune zag ze Dafne Schippers, uitkomend voor Hellas Utrecht, even later het goud winnen in een tijd van 11.33. Ze bleef Jamile Samuel en N'Ketia Sedoo, die voor U-Track in de baan kwam, voor. N'Ketia Seedo, die de 100 meter in 11.61 seconde liep, was blij met haar bronzen medaille. "Mijn halve finale was niet goed. Het was ook lastig lopen met de wind die over de baan stond. Ondanks deze derde plek in de finale, ik wil natuurlijk iedere wedstrijd winnen, ben ik wel heel blij." Mariska Bun, in het dagelijks leven werkzaam als fysiotherapeut, reikte zaterdag bij de 200 meter ook tot de halve finale na een tijd van 25,92 seconde. De finale wist ze, ondanks de 25.73 seconde in de halve eindstrijd, echter niet te bereiken. "Ik wil vooral op de 100 meter mijn persoonlijk record verbeteren, dat zit al een tijd in mijn hoofd en dat moet gewoon een keer lukken", lachte ze ontspannen. De komende tijd zal ze nog een aantal wedstrijden lopen maar zich ook weer met alle plezier richten op haar werk in Terwijde. "Ik werk sinds 2017 op die locatie. Ik ben gespecialiseerd in (sportgerelateerde) klachten aan de heup, knie, voeten en orthopedische revalidatie. Daarnaast behandel ik veel hardloop gerelateerde klachten." Daarvoor hoefde ze bij de NK gelukkig niet in actie te komen. Mariska Bun maakt ook deel uit van het running team van GoFysio en in Terwijde geeft ze ook hardloopclinics. Hardlopen is, zowel op maatschappelijk als op sportief gebied, dus een belangrijke pijler in haar leven. "Dankbaar werk en op het sportieve vlak ook leuk om allemaal te doen."

Meer berichten